Η νέα ψυχροπολεμική «Παγκόσμια Βρετανία» του Μπόρις Τζόνσον

Δεκαετές σχέδιο με στόχο την αύξηση της «μαλακής ισχύος» της Βρετανίας ανά τον κόσμο, με παράλληλη αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, παρά τις ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο κομμάτι που αφορά στην ανάπτυξη και χρήση πυρηνικών όπλων, που είναι καταφανώς παράνομη και είναι λογικό να οδηγεί σε νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των πυρηνικών κεφαλών της από 200 σε 260, αύξηση της τάξης του 30%, η οποία αντίκειται σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και κάθε συμφωνία για τα πυρηνικά. Οι κεφαλές αυτές θα αναπτυχθούν στα υποβρύχια του κρατικού ναυτικού της και θα μπορούν να αναπτυχθούν διεθνώς, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, που αναλύεται σε 110 σελίδες. Η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε πήρε περίπου δύο έτη για να ολοκληρωθεί και συμπίπτει με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Το κόστος των νέων ανακοινωμένων βρετανικών εξοπλισμών θα ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια λίρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις της χώρας όχι μόνον είχαν αδιαφορήσει για το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά από τα, κυριολεκτικώς μέχρι χθες, εν ενεργεία σχέδια προβλέπονταν η μείωση των 200 πυρηνικών σε 180, και μάλιστα άμεσα, μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, μάλιστα, η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών όπλων αποτελούσε την πολιτική του συνόλου των Βρετανικών κυβερνήσεων.

Η κίνηση προφανώς αποτελεί ένδειξη της απόφασης της κυβέρνησης Τζόνσον να παίξει πολύ πιο «δυναμικό» ρόλο στην δυτική ιμπεριαλιστική πολιτική, με δεδομένη και την γνωστή σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα «κοιτάει» προς τη Ρωσία και την Κίνα, και αποτελεί θεμέλιο της νέας αμερικάνικης πολιτικής προς την Ασία.

Αξίζει να αναφερθεί ό,τι αναγράφεται σαφώς πως η Βρετανία «δεν θα χρησιμοποιήσει ή απειλήσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα εναντίον μη πυρηνικής χώρας … αλλά έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει αυτή την θέση αν αυτό γίνει απαραίτητο από μελλοντική απειλή από όπλα μαζικής καταστροφής, όπως τα χημικά και βιολογικά ή νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχο αντίκτυπο».

«Πρόκειται για την υπέρτατη εγγύηση, την υπέρτατη πολιτική ασφάλειας ενάντια στις μεγαλύτερες απειλές που μπορεί να υπάρξουν από εχθρικές χώρες», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ρααμπ,  στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στα παραλειπόμενα, ο ίδιος, έναν μόλις μήνα πριν, καλούσε το Ιράν «να επανέλθει στη διεθνή συμφωνία» για το πυρηνικό του πρόγραμμα, άνευ όρων, παρά την αμερικάνικη απόσυρση, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο, που η χώρα του σήμερα καταπατά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.