Εμβόλιο AstraZeneca: Τα “ιδιαίτερα ασυνήθιστα συμπτώματα” που εμφάνισε η Δανή που πέθανε από θρόμβωση

“Ιδιαίτερα ασυνήθιστα συμπτώματα” παρουσίασε η 60χρονη Δανή που πέθανε από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων, σημειώνοντας ότι η γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Υπενθυμίζεται ότι η Δανία την προηγούμενη εβδομάδα “πάγωσε” προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το ίδιο έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Ολλανδία: Δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες 

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους. Το κέντρο Lareb ανέφερε ότι μεταξύ των παρενεργειών που καταγράφηκαν στη χώρα περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Τι λέει η εταιρεία

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Από την πλευρά της η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιό της, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας, που επιλέγει έτσι να απαντήσει για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που σημειώνονται σε ανθρώπους που έχουν λάβει το δικό της εμβόλιο.

 

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε αυτή αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας”.

Θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα έχει καταγραφεί περιστατικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε άτομο που έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο του AstraZeneca, όπως αποκάλυψε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Είπε ότι το περιστατικό διερευνάται, ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε “ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και συζήτησε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα η οποία έχει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια – 11 εκατ. δόσεις – δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σχέση με τα αναμενόμενα”.

“Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν εμφανιστεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ένα σύνολο 5 εκατ. δόσεων, που δεν είναι αυξημένος αριθμός. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίου, υπάρχει ένα περιστατικό που ερευνάται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο. Όμως συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί, να διερευνηθεί”, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.