Εκπρόσωπος Ερντογάν: Υπάρχουν πιο μείζονα ζητήματα από τις διερευνητικές επαφές με τους Έλληνες

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας και επανέφερε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εμπλέκοντας και την Αίγυπτο.

“Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα εποικοδομητικό μομέντουμ με την ΕΕ και θέλουμε οι σχέσεις μας να προχωρήσουν περαιτέρω. Στην ατζέντα μας, πέρα από τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήσαμε με τους Έλληνες, υπάρχουν πιο μείζονα ζητήματα. Όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία συμπληρώνει πέντε χρόνια στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο οδικό χάρτη για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να υπάρχει μια πιο σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας, αλλά τα μέλη της ΕΕ δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους αυτή για έναν τέτοιο σκοπό κατά της Τουρκίας. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιμπραχίμ Καλίν

“Η Αίγυπτος είναι μία σημαντική χώρα στον αραβικό κόσμο. Συνεχίζει να θεωρείται το ‘μυαλό’ του αραβικού κόσμου, είναι η καρδιά του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος παλεύει με οικονομικά προβλήματα, με θέματα ασφαλείας… Το να συζητά η Τουρκία με την Αίγυπτο και η Αίγυπτος με την Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει τις διμερείς μας σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε με την Αίγυπτο για αυτά τα ζητήματα, για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για άλλα ζητήματα. Για τη Λιβύη, την ειρηνευτική διαδικασία, το Παλαιστινιακό επίσης που είναι ένα άλλο ζήτημα, που ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει. Πιστεύω ότι αν προβούμε σε αμοιβαία εποικοδομητικά βήματα, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, να μειώσουμε τις εντάσεις και αυτού του είδους η συνεργασία να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα από τη βόρεια Αφρική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.