Στέφεν Ζάιμπερτ: «Ακατανόητες» οι δηλώσεις Λαβρόφ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ρήξη με την ΕΕ

«Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές που είναι ακατανόητες», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσει του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε επίσης σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Τι προηγήθηκε

Όπως γνωστοποίησε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του υπουργείου, η Ρωσία είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λαβρόφ ρωτήθηκε στη συνέντευξή του εάν η Μόσχα θα κινηθεί τώρα προς τη διακοπή των δεσμών με την ίδια την ΕΕ.

«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι (για την ρήξη).

»Σε περίπτωση που δούμε και πάλι κυρώσεις σε ορισμένους τομείς που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων τομέων», δήλωσε ο Λάβροφ.

«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό.

«Αν θέλεις ειρήνη, τότε προετοιμάσου για τον πόλεμο», είπε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις.

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και παγώματα περιουσιακών στοιχείων στους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανώς μόλις αυτό το μήνα, αφού η Γαλλία και η Γερμανία έδειξαν την προθυμία τους να προχωρήσουν.

Η πίεση για επιβολή κυρώσεων έχει αυξηθεί από τότε που η Μόσχα εξόργισε τις ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα εκδιώκοντας Γερμανούς, Πολωνούς και Σουηδούς διπλωμάτες χωρίς να ενημερώσει τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος ήταν στη Μόσχα για επίσκεψη. Το Παρίσι και το Βερολίνο λένε τώρα ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.