Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% το 2021 για την Ελλάδα – Τι αναφέρει για το 2022

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να στηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω του σταδιακού εκ νέου ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της υποστηρικτικής για την οικονομία δημοσιονομικής πολιτικής. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων να αναμένεται να στηρίξει μία σταδιακή επάνοδο των τουριστών στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Μετά την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το ΑΕΠ αναμένεται να έχει μειωθεί 10% το 2020.
Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην εργασία παραμένει σχετικά περιορισμένος. Οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί. Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021 καταγράφουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021 και 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και 3,9% το 2022.
Η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, έχουν αναγκάσει πολλά κράτη μέλη να επανεισαγάγουν ή να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού. Ταυτόχρονα, η αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι έτοιμη να ανακάμψει καθώς μετριάζονται τα μέτρα περιορισμού.
Επιπλέον σημειώνει ότι η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με το προηγούμενο έτος, γεγονός που δείχνει ότι “ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος”. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, “κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα”.
Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 πριν γίνει θετικός το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη πτώση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.