Κορονοϊός: Το αμερικανικό CDC συνιστά διπλές ή εφαρμοστές μάσκες – Τι έδειξε έρευνα

Η νέα έκθεση του CDC δείχνει ότι η διπλή μάσκα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και να μπλοκάρει πάνω από το 90% των σωματιδίων του κορονοϊού.

Φορώντας δύο μάσκες ή μια μάσκα με στενή εφαρμογή προσφέρει σημαντικά καλύτερη προστασία από το να κολλήσεις αλλά και να διαδόσεις τον Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι μάσκες και η χρήση τους είναι ένα θέμα για το οποίο έγινε έντονη συζήτηση σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου 468.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει – να προτρέπουν τώρα όλους όσοι είναι άνω των δύο ετών να φορούν μάσκες δημόσια.

Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασε την τοποθέτηση μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα και επίσης να δένεις τη μάσκα στο ύψος των αυτιών για να βελτιωθεί η εφαρμογή.

“Κάθε τροποποίηση βελτίωσε ουσιαστικά τον έλεγχο της πηγής και μείωσε την έκθεση του χρήστη”, κατέληξε η μελέτη. “Αυτά τα πειράματα υπογραμμίζουν τη σημασία της καλής εφαρμογής για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της μάσκας”.

Σε ένα τεστ, μια ιατρική μάσκα που δεν είχε δεθεί, από μόνη της μπλόκαρε το 42% των σωματιδίων από έναν προσομοιωμένο βήχα, και η υφασμάτινη μάσκα μπλόκαρε το 44%. Αλλά ο συνδυασμός της μάσκας υφάσματος που καλύπτει την ιατρική μάσκα μπλοκάρει το 92% των σωματιδίων του βήχα. Η προσθήκη μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα ή το δέσιμο/σφίξιμο και η τοποθέτηση της ιατρικής μάσκας ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο, μείωσε τη σωρευτική έκθεση κατά 82% και 63% αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μέσω του αέρα και όχι των επιφανειών, και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μικρά σταγονίδια από την αναπνοή και την ομιλία που μπορούν να ταξιδέψουν πολλά μέτρα είναι ένας κοινός τρόπος μετάδοσης. Οι αναδυόμενες μεταλλάξεις απαιτούν επίσης μικρότερο ιικό φορτίο για την εξάπλωση του Covid-19 σε σύγκριση με το πιο κοινό στέλεχος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.