Ανθέλληνας ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης! Με το καλημέρα δείχνει τα δόντια του

Η Ελλάδα έκανε καίριο λάθος που δεν παρενέβη στην διαδικασία μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης. Αντί να στηρίξει με νύχια και με δόντια άνθρωπο προκειμένου στον εθνικό στρατό της Λιβύης, αγνόησε τελείως τα τεκταινόμενα σε μία χώρα η οποία πλέον συνιστά απειλή για την εθνική μας ασφάλεια.

Η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε σηκώσει γη και ουρανό ώστε η νέα λιβυκή ηγεσία να είναι  λογική, προκειμένου να ακυρωθεί επιτέλους το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας. Αντί αυτού, ο πρωθυπουργός έκανε βόλτες, η πολιτική εξουσία ασχολείται μόνο με την εικόνα της και το πως θα βοηθήσει τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να προστατεύουν το προφίλ της, ενώ θέτει τα εθνικά θέματα σε μέγιστο κίνδυνο.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Λιβύης λοιπόν Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα χαρακτήρισε την Τουρκία ως «φίλο και σύμμαχο», δίνοντας το στίγμα της προσέγγισής του. Και ήταν απολύτως αναμενόμενο αφού και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Λιβύης, ως πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα είχε απελαθεί. Και εμείς το επιτρέψαμε σε αυτόν και τον ανθέλληνα πρωθυπουργό  να αναλάβουν τις τύχες της Λιβύης στα χέρια του έστω και μεταβατικά αντί να ασκήσουμε βέτο ακόμα και στην υποψηφιότητά τους.

Ο Λίβυος πολιτικός μίλησε στο Anadolu, το τουρκικό κρατικό μέσο δηλαδή, γεγονός που δείχνει με ποιους θα συμπορευθεί, στην πρώτη του κιόλας συνέντευξη μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.

«Η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για την εδραίωση της ειρήνης στη Λιβύη και για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η εκλογή προσωρινής αρχής στη Λιβύη από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου θα εξυπηρετήσει το καλύτερο της Λιβύης και του λαού της. Το 74μελές φόρουμ αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν όλες τις περιοχές στη Λιβύη. Αντιπροσωπεύει όλες τις γεωγραφικές περιοχές, φυλές και όλα τα τμήματα του λαού της Λιβύης», εξήγησε αρχικά ο Ντμπέιμπα.

Και συνέχισε με τα τεχνικά: «Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά από τρεις εβδομάδες προτού ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Θα υπάρξει δίκαιη εκπροσώπηση όλων των τμημάτων του λαού της Λιβύης και όλων των περιοχών, αλλά το επίκεντρο θα είναι η [επίτευξη] των τεχνοκρατικών στόχων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής πρώην κυβερνητικών μελώνστην προσωρινή κυβέρνησή του είπε: «Αυτό είναι πιθανό. Η κυβέρνηση θα είναι τεχνοκρατική και όποιος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του θα είναι μεταξύ της κυβερνητικής ομάδας».

Προσπάθεια συμφιλίωσης

«Θα συγκροτήσουμε επιτροπές συμφιλίωσης για συμφιλίωση μεταξύ του λαού, των φυλών και των εμπολέμων σεκτών. Αυτές οι σέκτες θα συναντηθούν και θα προετοιμάσουμε έναν προϋπολογισμό για να θεραπεύσουμε το χάσμα και να γεφυρώσουμε το χάσμα φέτος. Θα εργαστούμε για να φέρουμε τις διαφορετικές απόψεις πιο κοντά για να διεξάγουμε τις εκλογές χωρίς βία, πόλεμο ή ευαισθησίες μεταξύ των πόλεων».

Πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις της Λιβύης όποτε είναι δυνατόν και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα είναι πραγματική κυβέρνηση για εθνική ενότητα στη Λιβύη».

Η πλευρά Χαφτάρ

Το Σάββατο, η κυβέρνηση του Αμπντουλάχ αλ-Τάνι με έδρα την ανατολική Λιβύη, σύμμαχος του Χαλίφα Χαφτάρ, όρισε τη μεταβίβαση εξουσίας στη νέα εκτελεστική αρχή μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου του Τομπρούκ.

Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή, ο Ντμπέιμπα είπε: «Η κυβέρνησή μας πρέπει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ. Ο Αλ-Τάνι ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την έγκριση της νέας κυβέρνησης και αυτό είναι λογικό. Πιστεύω ότι το κοινοβούλιο [με έδρα το Τομπρούκ] χαιρέτισε τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου της Λιβύης. Η επιλογή εξαρτάται από τον λαό της Λιβύης και ο λαός χαιρέτισε αυτήν την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι [το Κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ] είναι μέρος του λαού και δεν νομίζω ότι θα επιλέξουν κάτι άλλο».

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Όσον αφορά τις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, ο νέος Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του: «Διατηρούμε μεγάλη αλληλεγγύη με το τουρκικό κράτος και τον λαό. Η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος και έχει τεράστιες δυνατότητες να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τους πραγματικούς τους στόχους. Η Τουρκία θεωρείται πραγματικός εταίρος στη Λιβύη».

Ερωτηθείς για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δήλωσε: «Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι Λίβυοι μπορούσαν ελεύθερα να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κράτησε τα αεροδρόμιά της ανοιχτά στους Λίβυους και δεν έκλεισε την Πρεσβεία της στην Τρίπολη. Πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα αντικατοπτρίζει θετικά την οικονομική συνεργασία μεταξύ των λαών της Λιβύης και της Τουρκίας. Ελπίζουμε να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία και να ενισχύσουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές στο υψηλότερο επίπεδο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.