Bloomberg: Πως το άλλοτε περιφρονημένο ρωσικό εμβόλιο για τον COVID-19 έχει γίνει πλέον ο πρωταγωνιστής

Το άλλοτε περιφρονημένο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και αντίθεση με τα πολυδιαφημισμένα mRNA εμβόλια της Pfizer BNT162b2 και της Moderna,  mRNA 1273, έχει γίνει τώρα πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει το Βloomberg σε άρθρο του.

Τουλάχιστον 19 χώρες έχουν εγκρίνει τη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας-μέλους της Ε.Ε., ενώ αγορές κλειδιά όπως η Βραζιλία και η Ινδία είναι κοντά στο να δώσουν έγκριση.

Τώρα, η Ρωσία προσανατολίζεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ένωση έχει προβλήματα με το πρόγραμμα εμβολιασμού, λόγω έλλειψης εμβολίων.

Σύμφωνα με τις δοκιμές σε 20 χιλ. συμμετέχοντες που παρουσιάστηκαν στο Lancet, το εμβόλιο έχει επιτυχία 91,6%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιτυχία του Sputnik V δεν πρόκειται να αλλάξει την εχθρική στάση απέναντι στον Πούτιν από τις δυτικές κυβερνήσεις, ωστόσο θα μπορούσε να ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, όπως αναφέρει η Οκσάνα Αντονένκο, επικεφαλής της συμβουλευτικής Control Risks.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, το  Sputnik V μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κοινό ψυγείο, κάτι που το καθιστά ευκολότερο στη μεταφορά και τη διανομή σε φτωχότερες και θερμότερες χωρες.

Με τιμή περίπου στα 20 δολάρια ανά δόση-για εμβολιασμό δύο δόσεων-είναι φτηνότερο από τα περισσότερα δυτικά εμβόλια.

Κι ενώ είναι ακριβότερο από εκείνο της AstraZeneca, το ρωσικό εμβόλιο έχει δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το βρετανικό.

Στο μεταξύ ο  επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Gamaleya Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, δήλωσε πως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, δείχνει αποτελεσματικότητα ύψους 100% στην πρόληψη σοβαρών και μέτριων περιπτώσεων κορωνοϊού.

«Το εμβόλιο παρέχει 100% προστασία έναντι σοβαρών και μέτριων περιπτώσεων COVID», υπογράμμισε ο κ. Γκίντσμπουγκ μιλώντας στο Rossiya 1, ενώ συμπλήρωσε πως εάν οι εμβολιασμένοι επαναμολυνθούν, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα στη χειρότερη των περιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται πως το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» ανέφερε πως το Sputnik V είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρέχει πλήρη προστασία απέναντι σε σοβαρά περιστατικά της COVID-19.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εκτιμάται στο 91,6% μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ στη Ρωσία Μελίτα Βούζντοβιτς να χαιρετίζει τα φοβερά του αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι το Sputnik V, όντας το πρώτο εμβόλιο που καταχωρήθηκε στον κόσμο τον Αύγουστο του 2020, έχει εγκριθεί εκτός από τη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στην Αργεντινή, στη Βολιβία, στη Σερβία, στην Ουγγαρία, στην Αλγερία, στην Παλαιστίνη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Βενεζουέλα, στην Παραγουάη και στο Τουρκμενιστάν, για επείγουσα χρήση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.