Politico: Υπεύθυνη για το φιάσκο με τα εμβόλια η Ούρσουλα – Είναι στον κόσμο της

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, γράφει το Politico σε ένα αιχμηρό κείμενο κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χρεώνει ως υπεύθυνη για το φιάσκο των εμβολίων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι «υπουργοί των Βρυξελλών», με τη βοήθεια «λεγεώνων απολογητών της ΕΕ σε ολόκληρη την ήπειρο», έχουν πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εκτροπή τις τελευταίες ημέρες.

Σε περιόδους κρίσης, οι επιτυχημένοι ηγέτες αρπάζουν στην ευκαιρία.

Αλλά αντί να αδράξει τη στιγμή, η Φον Ντερ Λάιεν, η οποία έφτασε στις Βρυξέλλες το 2019 από το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, αναζητείται

Και συνεχίζει το Politico: Μπορεί να εξακολουθεί να περιφέρεται στις αίθουσες των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής, αλλά δεν φαίνεται να έχει την τάση να αναλάβει δημόσια την ευθύνη του χάους που δημιούργησε.

Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο, επέμεινε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή.

Οι υπερασπιστές της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να αναλύσουν τα συμβόλαια της ΕΕ με τη Big Pharma, να υπερασπιστούν τα κυκλικά πρωτόκολλα έγκρισης ναρκωτικών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και να θρηνήσουν την έλλειψη παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη όπως θέλουν.

Κανένα από αυτά δεν αλλάζει την απλή πραγματικότητα ότι σε κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Φον Ντερ Λάιεν έλαβε αποφάσεις που παρεμπόδισαν τη διάθεση του εμβολίου και δοκίμασαν τη συνοχή της ΕΕ.

Το πιο κρίσιμο σφάλμα της πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίστηκαν με ένα τσεκ επιταγών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε να μπει σε παζάρια του… σεντ με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς.

Αν υπήρχε ποτέ μια στιγμή για την ΕΕ να πετάξει χρήματα έξω από το παράθυρο, αυτή ήταν.

Η φον Ντερ Λάιεν αντιμετώπισε τη συζήτηση με τους κατασκευαστές φαρμάκων σαν μια εμπορική συμφωνία.

Εκτός από τη χαμηλή τιμή, η Ευρώπη επέμεινε ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν και τη νομική ευθύνη για τυχόν παραβιάσεις.

Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκαν μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία, θέτοντας την Ευρώπη πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ στη γραμμή για τα εμβόλια.

Η Επιτροπή δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με την BioNTech / Pfizer, τον πρώτο παίκτη της Big Pharma που ανέπτυξε ένα εμβόλιο, έως ότου η γερμανο-αμερικανική συμμαχία ανακοίνωσε την επιτυχία της τον Νοέμβριο, προσθέτει το Politico, μεταξύ άλλων για να υποστηρίξει πως: Ήταν στον κόσμο της η Φον Ντερ Λάιεν.

Η προσπάθεια προμηθειών της Επιτροπής θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία, που θα ωφελούσε όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά και όλη την ανθρωπότητα.

Aκόμη, το Politico, σημειώνει ότι για όσους είναι εξοικειωμένοι με το… ρεκόρ της Φον Ντερ Λάιεν ως πολιτικού στη Γερμανία, η κακή διαχείριση της κρίσης COVID δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Αν και ήταν σημαντικό μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της Μέρκελ, δεν ήταν ποτέ σοβαρή υποψήφιος για να την διαδεχθεί ως καγκελάριος.

Στις Βρυξέλλες, ακολούθησε το ίδιο modus operandi με το Βερολίνο, περιτριγυρισμένη από μια στενή ομάδα μακροχρόνιων συμβούλων, των οποίων η πίστη σε αυτήν μετράει περισσότερο από την εμπειρία τους.

σπάνιες περιπτώσεις που μιλά στον Τύπο, δίνει προτεραιότητα στα γερμανικά ΜΜΕ, υποβαθμίζοντας το υπόλοιπο σώμα του Τύπου σε ομαδικές συνεντεύξεις.

Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να σταματήσουμε να αρνούμαστε ποιος μας οδήγησε εδώ, καταλήγει το Politico.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.