ΚΥΠΡΟΣ: ΚΟΙΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΗΠΑ – Τουρκίας

 

Κοινή ναυτική άσκηση με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε πανηγυρικά η Τουρκία, νοτιοδυτικά της Κύπρου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη Navtex την περασμένη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», philenews.com.cy, σημειώνοντας ότι την εν λόγω άσκηση, που συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύονται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικού σκάφους να πλέουν δίπλα-δίπλα.

Η είδηση της κοινής άσκησης προκαλεί σειρά ερωτηματικών για τη στάση των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάτες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του Αμερικανικού Ναυτικού USS D. COOK».

Σε τέσσερις φωτογραφίες που δημοσιεύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το υπό αμερικανική σημαία πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε διάφορες πλεύσεις ανάμεσα στις δύο υπό τουρκική σημαία φρεγάτες.

Εμφανές είναι το θέμα που τίθεται, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή άσκηση έγινε σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίασε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αλλά και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση, στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι δημοσίευση για την έκδοση της εν λόγω Navtex υπήρχε στο «Φιλελεύθερο», μία εβδομάδα πριν, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ κυρίας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, «δεσμεύοντας» για πολυεθνική άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον τίτλο της Navtex γινόταν λόγος για «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού» και στο κείμενό της επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για θαλάσσια περιοχή μήκους 175 χλμ και πλάτους 70 χλμ, της οποίας τα βορειότερα όρια έφταναν σε απόσταση 30 χλμ από το Ακρωτήρι και το Πισσούρι. Στα νότια όρια της έφτανε σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο όπου διεξάγεται η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη-1» του τεμαχίου 10.

Όπως αναφέρουν πηγές της κυπριακής εφημερίδας, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS D. COOK βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.