Γερμανοί αξιωματούχοι: Η Τουρκική δεξαμενή σκέψης SETA προωθεί προπαγάνδα υπέρ Ερντογάν στην Ευρώπη…

Η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι, το Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA), ένα φιλοκυβερνητικό τουρκικό think tank, προωθεί τις απόψεις της Τουρκικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Ευρώπη, στο όνομα της επιστήμης και της έρευνας ανέφερε η Τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle την Παρασκευή.  

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) σχετικά με τις δραστηριότητες πληροφοριών και λόμπι της Τουρκίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τόνισε ότι η SETA προσπάθησε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να διαμορφώσει τον πολιτικό διάλογο στην Ευρώπη μέσω των δραστηριοτήτων και των δημοσιεύσεών της. Σύμφωνα με την DW, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι μια έκθεση της SETA με τίτλο «Διεθνείς επιχειρήσεις στα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία», που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2019 συνέβαλε στην πίεση των αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης. Η έκθεση παρουσίασε λεπτομερείς πληροφορίες για δημοσιογράφους που εργάζονται για εξέχουσες διεθνείς πηγές ειδήσεων, όπως DW, BBC, Sputnik, Euronews και Voice of America, συμπεριλαμβανομένων των βιογραφικών τους και των δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποκαλύπτουν τις πολιτικές τους τάσεις.

Η έκθεση SETA, η οποία ανέλυσε την κάλυψη ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και την επακόλουθη καταστολή του ΑΚΡ, προκάλεσε έντονη κριτική από δημοσιογράφους, συνδικάτα Τύπου, ξένα μέσα ενημέρωσης και επικριτές, οι οποίοι κατηγόρησαν το φιλοκυβερνητικό γκρουπ σκέψης δημοσιογράφων για μεθόδους που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία για τη συλλογή πληροφοριών. Η γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψε επίσης το Νοέμβριο του 2019, σε απάντηση σε κοινοβουλευτική έρευνα που αμφισβήτησε τις χρηματοοικονομικές πηγές της SETA, ότι το ίδρυμα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την οικογένεια του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών και Μπεράτ Αλμπαράκ . 

Η DW ανέφερε περαιτέρω ανησυχίες που εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση για τις δραστηριότητες της τουρκικής εθνικιστικής ομάδας, τους Γκρίζους Λύκους (klkü Ocakları), η οποία συνδέεται με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) στην Τουρκία.

Παρόλο που το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Νοέμβριο μια πρόταση που ζητούσε να θεωρηθούν παράνομοι οι Γκρίζοι Λύκοι μετά από παρόμοια κίνηση στη Γαλλία, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αποφασίσει να μην ενεργήσει επί του θέματος σε αυτό το στάδιο, επισημαίνοντας νομικά εμπόδια στην απαγόρευση. Ο Stephan Thomae, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, δήλωσε στη DW ότι, η γερμανική κυβέρνηση είχε φτάσει στο τέλος της υπομονής της με τις προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει τη διπλωματική επιρροή στη Γερμανία και εγκατέλειψε σταδιακά την προσεκτική προσέγγιση που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.