Οι αυταρχικοί ηγέτες, όπως π.χ. ο Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ο Ερντογάν στην Τουρκία, φοβούνται πολύ την απώλεια της εξουσίας.

Διότι, την ημέρα, όπου θα εκδιωχθούν, δεν θα μπορούν να αποσυρθούν ήσυχα και να φύγουν διακοπές ξέγνοιαστοι με τα εγγόνια τους.

Κινδυνεύουν να κληθούν από τους εισαγγελείς, κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να απολογηθούν ενώπιον των δικαστών και, ακόμη χειρότερα, θα πρέπει να διατηρούν καλές σχέσεις με τους φρουρούς των φυλακών.

Στην πολιτική, είναι σχετικά εύκολο να καταλάβουμε εάν μία κυβέρνηση ενισχύεται ή, αντιθέτως, βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής:

Τα Δύο Πλεονεκτήματα του «Κουτσού» Σουλτάνου

 

Τέσσερα, τουλάχιστον, είναι τα κριτήρια για αυτό το συμπέρασμα:

  • Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δείκτες είναι σημαντικοί. Το ποσοστό ανεργίας και πληθωρισμού, το επίπεδο του ΑΕΠ, η αξία του εθνικού νομίσματος κ..ά..
  • Στην παρούσα προκληθείσα από τον κορωναϊό υγειονομική κρίση, ο αριθμός ασθενών, νοσηλευομένων και θανάτων, ενδεικτικός των επιδόσεων μίας κυβέρνησης
  • Όσον αφορά στις διεθνείς σχέσεις, αρκούν τα σχετικά με τη χώρα ψηφίσματα των διπλωματικών οργάνων. Καταδίκες, προειδοποιήσεις, χρήση κριτικού και σκληρού λόγου, απειλή κυρώσεων … κλπ …
  • Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρέχουν, επίσης, εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση ως προς το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και του έθνους.
  • Ο απολογισμός του Παλατιού του Ερντογάν ως προς τα τέσσερα αυτά κριτήρια είναι ιδιαιτέρως αρνητικός και κάθε μέρα όλο και χειρότερος.

Υπάρχουν, λοιπόν, σύμφωνα με τους ιδεολόγους της τουρκικής εξουσίας, δύο, τουλάχιστον, λύσεις για την υπέρβαση του αδιεξόδου:

Τα ψέματα μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα και, εάν δημιουργήσουμε περισσότερο χάος, θα έχουμε την ευκαιρία να παραμείνουμε στην εξουσία.

Η αμειβόμενη από την κυβέρνηση στρατιά των τρολ του διαδικτύου, αποτελεί το κέντρο της δημιουργίας και της διάδοσης ψεμάτων.

Οποιοσδήποτε αντίπαλος, εύκολα και άμεσα, αντιμετωπίζεται ή κατηγορείται ως «τρομοκράτης» ή «υποστηρικτής του Κινήματος Χιζμέτ»

(Μέλος της αίρεσης του εξορισμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες ιμάμη Φετχουλλάχ Γκιουλέν, κατηγορούμενου ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016).

Τα Δύο Πλεονεκτήματα του «Κουτσού» Σουλτάνου

 

Η δηλητηρίαση γίνεται με την παραπληροφόρηση και τα fake news και, εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα, με τα βίντεο «Deep Fake».

Δεύτερο βήμα, τα κυβερνητικά ΜΜΕ εκλαμβάνουν αυτά τα ψέματα ως γεγονότα, τα δημοσιεύουν, και τα διαδίδουν.

Όταν γνωρίζουμε ότι σχεδόν το 95% των ΜΜΕ ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το Παλάτι, διά του γραφείου Επικοινωνίας της Προεδρίας επικεφαλής του οποίου είναι ο Τούρκος Γκαίμπελς, τα ψέματα διαδίδονται ευρέως.

Τούτου μη αρκούντος, για να πείσει την πλειονότητα των πολιτών, ο ίδιος ο Ερντογάν παίρνει, τις περισσότερες φορές, αυτά τα ψέματα και τα επαναλαμβάνει στις καθημερινές του ομιλίες, οι οποίες μεταδίδονται σε απευθείας σύνδεση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ένας συνάδελφος που τροφοδοτείται μόνο από τα κυβερνητικά ΜΜΕ, πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι ο καλύτερος Πρόεδρος στο σύμπαν, ότι η τουρκική οικονομία είναι μία από τις ισχυρότερες στη Γη, ότι η Τουρκία εκτιμάται ιδιαιτέρως από όλες τις χώρες, ότι η τουρκική αντιπολίτευση είναι η πέμπτη φάλαγγα των ξένων δυνάμεων και του διαβόλου, που θέλουν να καταστρέψουν την Τουρκία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτός ο συνάδελφος άρχισε να αμφισβητεί την αυθεντικότητα αυτού του μύθου, καθώς η πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή, π.χ. η τιμή του ψωμιού ή ο αυξανόμενος αριθμός ανέργων, καθώς και ο αριθμός των μολυσμένων φίλων στο περιβάλλον του, διαψεύδει τα κυβερνητικά ψέματα.

Έτσι ο Ερντογάν χρειάζεται πλέον την άλλη λύση: Το χάος!

Ο -προσφάτως απελευθερωθείς από τη φυλακή- επικεφαλής της Μαφίας, προσκείμενης στους Γκρίζους Λύκους, ο οποίος απειλεί με θάνατο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, η απόπειρα επίθεσης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και οι διαρκείς συλλήψεις των Κούρδων μελών της αντιπολίτευσης μπορούν να δημιουργήσουν το χάος, σύμφωνα με το Παλάτι – ένα εύφορο έδαφος για την ενίσχυση της καταστολής και την ακόλουθη παράταση της επιβίωσης του καθεστώτος.

Τα Δύο Πλεονεκτήματα του «Κουτσού» Σουλτάνου

 

Αυτή η μέθοδος είχε ήδη δοκιμαστεί με καλά αποτελέσματα κατά την περίοδο μεταξύ των δύο γενικών εκλογών του 2015 (στις 7 Ιουνίου και την 1η Νοεμβρίου).

Ο Ερντογάν είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά κατάφερε να ανακτήσει άνω του 10% των ψήφων, κατά τη δεύτερη.

Μία εκστρατεία εκφοβισμού, ακόμη και επίσημης τρομοκρατίας με βομβαρδισμούς δημόσιων συναντήσεων, επιθέσεις και μαζικές συλλήψεις των αντιπάλων είχαν ενισχύσει τη δύναμή του.

Είχε διοργανώσει πρόωρες εκλογές, για να προστατεύσει το θρόνο του.

Το χάος, σύμφωνα με τον Ερντογάν, χρησιμοποιείται προς αντικατάσταση της πολιτικής από τη βία. Ο εθνικισμός και ο κρατισμός ενισχύουν τη λαϊκή ενότητα εναντίον των ξένων και της αντιπολίτευσης.

Ο αρθρογράφος του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστότοπου «Arti Gercek», Celal Baslangic, πιστεύει ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι καν Δημοκρατία της Μπανανίας (αναφορά στις νοτιοαμερικανικές δικτατορίες της Ουάσινγκτον της δεκαετίας του 1960).

«Διότι δεν υπάρχουν πλέον μπανάνες», καταλήγει.