Η Τουρκία μεθοδεύει την προσάρτηση των Κατεχόμενων – Διαβάστε πώς το κάνει

Η Τουρκία με πρωτεργάτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων. Όπως έγραψε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε όπως τα οχήματα με πινακίδες του ψευδοκράτους μπορούν να διακινούνται και να μεταφέρουν προϊόντα μέσω Τουρκίας προς τρίτες χώρες.

Η σχετική απόφαση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες.

Όπως μεταδίδουν, η απόφαση του Ερντογάν αφορά τη δυνατότητα τουρκοκυπριακών φορτηγών με πινακίδες του ψευδοκράτους που μέσω εθνικών οδών, θαλάσσιων και εναέριων οδών θα μπορούν, σε αριθμό που θα ορίζεται κάθε χρόνο από το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών, να μεταφέρουν προϊόντα από τα κατεχόμενα σε τρίτες χώρες.

Με την κίνηση αυτή η Τουρκία το παίζει για άλλη μια φορά σε διπλό ταμπλό.

Από τη μια επιχειρεί να πετύχει μέσω της συγκεκριμένης απόφασης αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ανοίγοντάς του οδούς για μεταφορά των προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τρίτες χώρες.

Μια κίνηση που περισσότερο έχει πολιτική σημασία παρά αγγίζει την ουσία, δηλαδή τις «εξαγωγές» προϊόντων από τα κατεχόμενα σε τρίτες χώρες οδικώς.

Από την άλλη, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί βήμα προσάρτησης των κατεχομένων καθώς η Τουρκία έρχεται με προεδρική απόφαση να «νομιμοποιήσει» τα οχήματα που εγγράφονται στα κατεχόμενα.

Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω οχήματα είτε διακινούνται στα κατεχόμενα είτε στην Τουρκία θα είναι ένα και το αυτό.

Η απόφαση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες κινήσεις από τον ίδιο.

Όπως είναι η μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, ο έλεγχος του εκπαιδευτικού συστήματος, πέραν βεβαίως της πλήρους οικονομικής εξάρτησης του ψευδοκράτους από την Άγκυρα.

Την απόφαση Ερντογάν σχολίασε με ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ακόμη ένα βήμα προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και απόδειξη ότι η Τουρκία προχωρά με τους σχεδιασμούς της».

Η Αλληλεγγύη επισημαίνει πως «η Τουρκία προσθέτει επίσημα στο «νηολόγιο” της τα τουρκοκυπριακά φορτηγά με πινακίδες του ψευδοκράτους για να μεταφέρουν προϊόντα από τα κατεχόμενα σε τρίτες χώρες, σε αριθμό που θα ορίζεται κάθε χρόνο από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών».

Τέλος, ασκεί κριτική στην κυπριακή κυβέρνηση γιατί παρακολουθεί τις κινήσεις αυτές «ως απλός θεατής» χωρίς να αντιδρά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.