Ο Τραμπ δεν μπορεί να σώσει τον Ερντογάν

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σώσει πια τον Ερντογάν

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Πόσοι άραγε κατάλαβαν στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι πλέον στη …γωνία.

Και ένας μεγάλος αγώνας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, του οποίου (αγώνα) ηγήθηκε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ -βοήθησαν και άλλοι συνάδελφοι του και των δύο κομμάτων- φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια για να επιβληθούν οι κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δύναμης, ως τιμωρία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, λίγοι πίστευαν ότι θα φτάναμε στο παρά πέντε.

Θυμίζω, διότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα και την Κύπρο ξεχνούν, ότι προηγήθηκε η ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η Άγκυρα δεν θα λάβει ούτε τα αεροπλάνα που παρήγγειλε δίνοντας και προκαταβολή. Αντ’ αυτού, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά η Ελλάδα και θα ενισχύσει αφάνταστα την αεροπορική άμυνας της στο Αιγαίο.

  • Έγιναν πολλές προσπάθειες για να επιτρέψει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την επιβολή των κυρώσεων. Αλλά στάθηκε βράχος και δεν επέτρεψε να τιμωρηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση του να προσβάλει την Αμερική και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και στενοί του συνεργάτες στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν να τον πείσουν. Αλλά ήταν ανένδοτος.

Ο άνθρωπος δεν κρύφθηκε. Το έλεγε δημόσια. Το φώναζε πως δεν θα επιτρέψει να πειράξει κανείς την Τουρκία.

Μόνο οι Έλληνες οπαδοί του (στην Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο) είχαν τυφλωθεί και αρνήθηκαν μέχρι το τέλος να δουν την αλήθεια κατάματα.

Και έβριζαν εμάς με χυδαίους χαρακτηρισμούς επειδή ακριβώς λέγαμε την αλήθεια: ότι οι προσπάθειες της Ομογένειας απέτυχαν μέχρι τώρα λόγω των επιχειρηματικών συμφερόντων του κ. Τραμπ με την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος παραμένει και σήμερα βράχος. Όμως, η επιβολή των κυρώσεων μπορεί να μην εξαρτώνται πια από τον ίδιο.

Εάν επιτύχει το «κόλπο» -με την καλή έννοια το λέω- του γερουσιαστή Μενέντεζ ο κ. Τραμπ δεν θα μπορεί να σώσει τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Ο κ. Μενέντεζ με άλλους Αμερικανούς νομοθέτες εισήγαγαν πρόνοια στο νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021 (τον γνωστό ως NDAA 2021), η οποία υποχρεώνει πλέον τον Πρόεδρο της Αμερικής να επιβάλει -στην κατοχική δύναμη- κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSΑ, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Οι κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν από τον κ. Τραμπ ένα μήνα μετά την υπογραφή του σχετικού νόμου.

Όπως έχετε πληροφορηθεί από την είδηση της ιστοσελίδα μας, συνήλθε η κοινή μικτή επιτροπή που ασχολήθηκε με τον συγκερασμό των δύο διαφορετικών κειμένων που υιοθέτησαν τον Ιούλιο η Βουλή και η Γερουσία.

Και στο πλαίσιο αυτό συμπεριέλαβαν την πρόνοια που εισήγαγε ο κ. Μενέντεζ στο τελικό κείμενο. Πρόκειται για μία μεγάλη, για μία εντυπωσιακή νίκη.

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σώσει πια τον Ερντογάν

 

  • Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουμε τις εξής διαδικασίες, που είναι πολύ σημαντικές για να έχει αίσιο τέλος ο αγώνας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε ψηφοφορία το τελικό κείμενο από τις ολομέλειες της Βουλής και της Γερουσίας και στη συνέχεια θα σταλεί το εγκριμένο κείμενο στον κ. Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, για άλλους λόγους, όχι για την Τουρκία και τους S-400, απειλεί να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, που είναι σημαντικότατο για την ασφάλεια της αμερικανικής δύναμης.

Όμως, τα νέα είναι άσχημα για τον ηττημένο ηγέτη της χώρας. Διότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αποφασισμένοι να νικήσουν το προεδρικό βέτο.

Θα είναι η απόλυτη ήττα του κ. Τραμπ, που θα τον κυνηγά πάντα. Διότι, όπως είπαμε, πρόκειται για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Για την ιστορία σημειώνουμε και την εξής σημαντική λεπτομέρεια:

Τον περασμένο Ιούλιο, η αμερικανική Γερουσία δεν είχε συμπεριλάβει στο πλαίσιο του νόμου NDAA την πρόνοια για κυρώσεις στην Τουρκία.

Οι φιλέλληνες γερουσιαστές συνάντησαν αντίσταση από τους νομοθέτες φίλους του κ. Τραμπ.

Όμως προχθές, ο κ. Μενέντεζ επανήλθε με νέο, πιο ισχυρό, κείμενο που έγινε δεκτό.

Όσα ευχαριστώ και να πούμε τους Αμερικανούς νομοθέτες τους αξίζουν.

Σημειώνουμε επίσης ότι τον Ιούλιο η Βουλή είχε συμπεριλάβει δική της πρόνοια για τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με την πρόνοια που περιλαμβάνεται στο σχετικό νόμο:

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 αποτελεί σημαντική συναλλαγή, όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Οι Τούρκοι παρέλαβαν το σύστημα στις 12 Ιουλίου 2019.

 

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σώσει πια τον Ερντογάν

 

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

  • «Όχι αργότερα από 30 ημέρες μετά την ημέρα της έναρξης της ισχύος του νόμου NDAA, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες κυρώσεις που περιγράφονται στο τμήμα 235 του νόμου CAATSA, σε σχέση με κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του είχε εμπλοκή στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400”.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του εν λόγω νόμου:

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από 12 μήνες από την επιβολή των κυρώσεων, μπορεί να τις ακυρώσει υπό τον όρο ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

Ο Πρόεδρος πρέπει επίσης να πιστοποιήσει ότι κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

Ο Πρόεδρος πρέπει να πιστοποιήσει ότι έχει λάβει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την εκ νέου απόκτηση του συστήματος S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

  • Τα νέα είναι εξαιρετικά. Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να σώσει πλέον την Τουρκία, ακόμα και αν υποβάλει το βέτο, όπως απειλεί, και το οποίο (βέτο) δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνω: Εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος καταθέσει το βέτο του, αυτό δεν αφορά την τιμωρία της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400.

Εάν ο κ. Τραμπ αρνηθεί να υπογράψει το σύνολο του νομοσχεδίου, λόγω των έωλων δικαιολογιών που προβάλλει, αυτό θα τεθεί ενώπιον του νέου Προέδρου, του Τζο Μπάιντεν. Θα το υπογράψει; Με κλειστά τα μάτια…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κύβος ερρίφθη (για τις κυρώσεις); ρωτούσαμε στον τίτλο του χθεσινού μας κειμένου… Η απάντηση είναι θετική. Και πραγματικά ισχύει αυτή η φράση, που την σκέφθηκαν για άλλο διαφορετικό τρόπο: «Ήταν δίκαιο και θα γίνει πράξη»…

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.