«Τρίζει» επικίνδυνα από έναν άγνωστο εσωτερικό πόλεμο το κόμμα του Eρντογάν

«Τρίζει» επικίνδυνα από έναν άγνωστο εσωτερικό πόλεμο το κόμμα του Eρντογάν

 

Ένας άγνωστος εσωτερικός πόλεμος εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το ΑΚΡ, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ίδια την συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη, που σίγουρα έχει την αντανάκλαση τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς αισθάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του να μην είναι και πολύ ασφαλές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ισλαμικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, Milli gazete, μέσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ υπάρχουν και δραστηριοποιούνται τρεις ανταγωνιστικές ομάδες και τώρα η μια ομάδα από αυτές, η ομάδα το Berat AlBayrak μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και την εν συνεχεία παραίτηση του πατέρα του, Sadık Albayrak, βασικό στέλεχος από το κυβερνών κόμμα, μια εξέλιξη που σχολιάστηκε εκτενώς, είναι σε αναδίπλωση με άγνωστες προς το παρών συνέπειες.

Οι άλλες δυο ομάδες είναι του υπουργού Εσωτερικών, Süleyman Soylu, που προβάλλεται σαν ένας απ τους κύριους δελφίνους στην διαδοχή του Ερντογάν και του γιου του Ερντογάν, του Bilal Erdoğan, ο οποίος συχνά κινείται αυτόνομα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.

Η ομάδα του Berat AlBayrak στηρίζεται  στην λεγόμενη ομάδα, Pelikancı grup, που έχει κατηγορηθεί για κάποια σκάνδαλα στο παρελθόν.  Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε στις 1η Μαΐου 2016 όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο που ονομάζεται Pelican Brief με το σλόγκαν : «Γεια σου, σηκωθείτε!» (Merhaba kalkınız), και μετά την αποχώρηση ουσιαστικά εκδίωξη από τον Ερντογάν του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σαν αρχηγός της ομάδας αυτής φέρεται πως είναι ο αδελφός του Berat AlBayrak, ο Serhat Albayrak και σαν κύρια στελέχη αναφέρθηκαν τα βασικά στελέχη του κόμματος Q  Hilal Kaplan,  Melih Altınok, Süheyb Öğüt, Cemil Barlas, Kurtuluş Tayiz, Selman Öğüt, Haşmet Babaoğlu και İdris Kardaş. Η ομάδα αυτή πρωτοστάτησε σε εκκαθαρίσεις του κομματικού και κρατικού μηχανισμού απ τους ανθρώπους του Νταβούτογλου, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο,  Barış Terkoğlu, είχε κατηγορήσει ανοιχτά και τον αρχηγό της ΜΙΤ, τον Χακάν Φιντάν, σαν άνθρωπο του Νταβούτογλου.

Οι Süleyman Soylu και  Bilal Erdoğan έχουν ομάδες που βασίζονται στο Kartal Anadolu İmam Hatipler  Lisesi της Κωνσταντινούπολης  όπου εκεί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους. Το θρησκευτικό αυτό κολέγιο ιδρύθηκε το 1985 σαν σχολικό, ακαδημαϊκό,  κοινωνικό και πολιτιστικό μορφωτικό ίδρυμα, με σαφή ισλαμική κατεύθυνση. Σημερινός διευθυντής είναι ο  Mitat Tekçam.

Το έτος 2013-2014 υπήρξε μια σημαντική αναδιαμόρφωση της διδασκαλεία και εισήχθησαν με εντατικά μαθήματα οι γλώσσες Αγγλικά και  Αραβικά. Εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρο και μοντέλο στη διδασκαλία γλωσσών με το εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, ξένους δασκάλους, κοινωνικές δραστηριότητες στα αγγλικά και αραβικά, καθώς και ευκαιρίες εσωτερικής και διεθνούς εκπαίδευσης.  Ο ίδιος ο Ερντογάν σε μήνυμα του στις 31/5/2013, στην τελετή αποφοίτων, εξήρε τον ρολό του Kartal Anadolu İmam Hatipler  Lisesi στην ισλαμική παιδεία,  τονίζοντας  με έμμεσο τρόπο την στενή σύνδεση του με το κόμμα του ΑΚΡ

Η επιρροή του μέσα στο κόμμα καθώς και στο εν γένει ισλαμικό κίνημα της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.  Χαρακτηριστικό είναι πως σε άρθρο του Ahmet Hakan, της εφημερίδας Hürriyet, στην εφημερίδα Independent στην τουρκική γλώσσα στις 7 Νοεμβρίου του 2019, ανέφερε την μεγάλη επιρροή του Κολεγίου στις πολιτικές και εθνικές εξελίξεις. O Ahmet Hakan  επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία ότι ο γιος του Ερντογαν, ο Bilal Erdoğan είναι απόφοιτος του  Kartal Anadolu İmam Hatipler  Lisesi και αποκάλυψε ότι 78 απόφοιτοι του διευθύνουν μέχρι σήμερα τις τουρκικές αερογραμμές, THY.

Η εξέλιξη αυτού του εσωτερικού πολέμου που εμπλέκει και άλλα σημαντικά κυβερνητικά πρόσωπα, προς το παρών είναι απρόβλεπτη, αλλά το σίγουρο είναι πως επηρεάζει ίσως αποφασιστικά την ίδια την πορεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.