Προς νέες εκλογές στο Ισραήλ – Οι απειλές του κυβερνητικού εταίρου του Μ.Νετανιάχου

Προς νέες εκλογές στο Ισραήλ – Οι απειλές του κυβερνητικού εταίρου του Μ.Νετανιάχου

Ο εταίρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Μπένι Γκαντζ, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Το κεντρώο κόμμα «Γαλάζιο-Λευκό» Θα ψηφίσει αύριο «υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου», είπε ο Γκαντζ σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση, κάλεσε τον Νετανιάχου «να ψηφίσει τον προϋπολογισμό ώστε να μην ξαναπάνε στις κάλπες οι Ισραηλινοί τον Μάρτιο». Προέτρεψε τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί κυρίως ότι θέτει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από εκείνο του Ισραήλ, να συμβιβαστεί ώστε να περάσει ο προϋπολογισμός του 2020 και του 2021, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για εκλογές, αλλά για ενότητα», δήλωσε νωρίτερα ο Νετανιάχου, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την Covid-19 που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στη χώρα.

Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντζ ως «τη χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ» και κατηγορώντας την ότι δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κρίση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάρι Λάπιντ ζήτησε τη διεξαγωγή μιας προκαταρκτικής ψηφοφορίας αύριο για τη διάλυση της Κνεσέτ, του κοινοβουλίου. Εφόσον περάσει η πρόταση αυτή, θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Ισραήλ: Προκαταρκτική η αυριανή ψηφοφορία

Την άνοιξη, μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες στις οποίες ούτε ο Νετανιάχου, ούτε ο Γκαντζ εξασφάλισαν πλειοψηφία στην Κνεσέτ, οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν, κυρίως για να αντιμετωπίσουν την κρίση εν μέσω της πανδημίας. Όμως τους τελευταίους μήνες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται συχνά στις διαφωνίες τους.

Η αυριανή ψηφοφορία είναι προκαταρκτική. Για να διαλυθεί η Κνεσέτ η πρόταση της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εγκριθεί στην τρίτη ανάγνωση. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόθεση του Γκαντζ δεν είναι να προκαλέσει εκλογές αλλά να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου.

Εάν διαλυθεί τελικά το κοινοβούλιο, θα διενεργηθούν εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών και πιθανόν να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο Ισραήλ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ του Νετανιάχου προηγείται, μπροστά από το κόμμα Γιαμίνα του Νάφταλι Μπένετ (ριζοσπαστική δεξιά), το κόμμα Γες Άτιντ Τέλεμ του κεντρώου Γιαΐρ Λάπιντ και το Γαλάζιο-Λευκό του Γκαντζ.

 

Πέρα από την αυριανή ψηφοφορία, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, η Κνεσέτ θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Μάρτιο του 2021.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.