«28 χρόνια στασιμότητας στο Καραμπάχ λύθηκαν σε 44 ημέρες πολέμου»

Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το οποίο είναι ουσιαστικά και η φωνή της τουρκικής κυβέρνησης δημοσίευσε ένα γράφημα με ένα ιδιαίτερο “μήνυμα” για το πως η Τουρκία βλέπει τον τρόπο επίλυσης των διαφορών.

 

Έτσι στο γράφημα ούτε λίγο ούτε πολύ προτάσσεται η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων με την χρήση των όπλων. “Ότι δεν μπορούσαν να λύσουν οι διεθνείς οργανισμοί σε 28 χρόνια, λύθηκε δια των όπλων σε 44 ημέρες” ήταν η φράση που το συνόδευε.

Στο τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας μάλιστα εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ανακατάληψη των “πάτριων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν” που τελούσαν υπό κατοχή για πάνω από μια εικοσιπενταετία.

 

Δεν πρέπει να μα διαφεύγει ότι με αφορμή την επιχείρηση του γερμανικού ναυτικού κατά τουρκικού εμπορικού ο Μ.Τσαβούσογλου πριν δύο ημέρες δήλωσε ότι “Θα απαντήσουμε στο πεδίο της μάχης για το πλοίο”

«Η επιβίβαση σε εμπορικά πλοία σαν πειρατές αποτελεί παραβίαση του νόμου. Θα απαντήσουμε και στο πεδίο της μάχης, ενώ θα εξετάσουμε και όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

Αυτή είναι η εντολή του προέδρου μας», δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ίδιο μήκος πολεμικού κύματος ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε αντίποινα ενώ στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν πίσω από την εντολή για τον έλεγχο και προειδοποίησε ότι το υλικό από τις κάμερες με την έφοδο θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο για τις κατάλληλες ενέργειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε μάλιστα για «επίθεση» Ελλάδας και Κύπρου. «Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, πάντα συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία.

Αλλά τί κρίμα, παρά αυτή την υπομονετική και ψύχραιμη στάση μας, να που στο τέλος επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό μας πλοίο που μετέφερε φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των αναγκών της.

Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Κι εδώ πάλι καπετάνιος ένας Έλληνας. Δυστυχώς, παρενόχλησαν και το πλήρωμα μετά την επιβίβαση στο πλοίο.

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Κι αυτό το υλικό απεστάλη και θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο», δήλωσε.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία ότι μόλις μετά τα γεγονότα του σκάφους συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που καταδίκασε την  επέμβαση σε τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο της Επιχείρησης Irini ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και την κατάσταση στην Κύπρο όπως μάλλον θέλει να διαμορφωθεί.

Στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνεδρίασης σημειώνεται ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα σε κάθε πεδίο εναντίον της ενέργειας κατά του τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της Επιχείρησης Irini.

«Δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά η επιμονή στην άρνηση της ύπαρξης δύο κοινοτήτων και δύο κρατών στο νησί, αγνοώντας την τουρκική παρουσία στην Κύπρο, και αυτές οι επιβολές των μερών που συνιστούν τη βάση του άλυτου», σημειώνεται.

Για πόσα άραγε διμερή ζητήματα θα ήθελε να βγάλει ένα αντίστοιχο γράφημα η Τουρκία; 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.