Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Η ΕΕ να μην γίνεται εργαλείο φανερών εχθρών της χώρας μας

Εμμένει στην προκλητική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζοντας ότι κάποιοι “προσπάθησαν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας στην ανατολική Μεσόγειο”, ωστόσο, “καταφέραμε να τους κάνουμε να μην πετύχουν αυτές οι προσπάθειες με τις συμφωνίες που κάναμε και τις γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε”.

Σε νέες δηλώσεις του, σε στελέχη του κόμματός του μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “λυπούμαστε που κάποιοι επικρίνουν την χώρα μας για τα ίδια ζητήματα και φθάνουν σε σημείο επιβολής κυρώσεων, καταπατώντας τις ίδιες τους τις αξίες, τις οποίες διακηρύσσουν”.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι: “περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντί μας, να μην κάνει διακρίσεις, τουλάχιστον να μην γίνεται εργαλείο φανερών εχθρών της χώρας μας. Βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη, όχι κάπου αλλού, οραματιζόμαστε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε ενεργά τις μακροχρόνιες και στενές σχέσεις συμμαχίας μας με την Αμερική για την επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων. Δεν μπορούμε ποτέ να αγνοήσουμε χώρες, όπως η Ρωσία και το Ιράν, με τις οποίες έχουμε βαθιές ιστορικές ρίζες. Λυπούμαστε που κάποιοι επικρίνουν την χώρα μας για τα ίδια ζητήματα και φθάνουν σε σημείο επιβολής κυρώσεων, καταπατώντας τις ίδιες τους τις αξίες, τις οποίες διακηρύσσουν”.

Συνεχίζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις, ο Ερντογάν τόνισε ότι θέλουν να είναι σε στενότερη συνεργασία με τους φίλους και τους συμμάχους τους και πρόσθεσε ότι “πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με καμία χώρα ή θεσμό που να μην μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικής, διπλωματίας ή διαλόγου. Διατηρούμε πάντα αυτά τα κανάλια ανοιχτά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν διστάσαμε να κάνουμε τρία ή πέντε βήματα μέχρι να φτάσουμε στο ένα βήμα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την ίδια ειλικρίνεια και στο μέλλον”.

Ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι “προσπάθησαν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας στην ανατολική Μεσόγειο. Καταφέραμε να τους κάνουμε να μην πετύχουν αυτές οι προσπάθειες με τις συμφωνίες που κάναμε και τις γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε. Αλλά ξεκίνησαν ένα άλλο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας συνωμότες πραξικοπηματίες, ειδικά στην Λιβύη. Υποστηρίζοντας την νόμιμη διοίκηση, τους κόψαμε την φόρα. Έκαναν κίνηση και στον Καύκασο, προκαλώντας την Αρμενία. Βιώσαμε μαζί με τους αδελφούς μας στο Αζερμπαϊτζάν την χαρά μιας νίκης, που έβαλε τέλος στα 30 χρόνια οδύνης”.

Πηγή: sigmalive.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.