Βόμβες Ομπάμα: Δεν σώσαμε την Ελλάδα αλλά τις Γερμανικές τράπεζες!

Το βιβλίο του Μπαράκ Ομπάμα που μόλις κυκλοφόρησε, ήδη προκαλεί σχόλια διαφόρων ειδών, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, είναι η αναφορά του στην Ελλάδα και στη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης από Γερμανία και Γαλλία.

Την επίμαχη περίοδο (της κρίσης) ο Ομπάμα ήταν «πλανητάρχης» και είχε κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του στους χειρισμούς του Βερολίνου, αλλά και του Παρισιού (ειδικά για την πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης) και την επιμονή τους στη λιτότητα.

Στη «Γη της Επαγγελίας» που κυκλοφόρησε την Τρίτη, γράφει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Καθημερινή: «Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες».

Για την επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας (στη διαχείριση της κρίσης), ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.