Οργή στην Άγκυρα για το ταξίδι Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη: Δεν θα συναντηθεί με Ερντογάν-Τσαβούσογλου

Σε μια κίνηση που στο παρελθόν θα θεωρούνταν αδύνατη, προχώρησε ο επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο ο οποίος έφτασε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν θα συναντήσει ούτε τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, ούτε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

 

Θα συναντηθεί σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η Άγκυρα να έχει εκφράσει την οργή της για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο.

Ικανοποίηση εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στο Φανάρι αύριο επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη αυτή όπως και άλλων Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ στο παρελθόν δεικνύουν τη σπουδαιότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην σχετική ανακοίνωσή του το Φανάρι εκφράζει την χαρά του για την επίσκεψη Πομπέο και υπενθυμίζεται επίσης ότι στο παρελθόν και άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν επισκεφθεί το Πατριαρχείο, όπως οι Madeline Albright, John Kerry καί Hillary Clinton.

Οι επισκέψεις αυτές, «δεικνύουν τη σπουδαιότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» ως θεσμού με ιστορία πολλών αιώνων και πολύτιμη προσφορά και συμβολή στον πανανθρώπινο πολιτισμό, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιθυμεί να συζητήσει θέματα που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο μίλησε για την Τουρκία, όπως κανείς μέχρι σήμερα Αμερικανός ΥΠΕΞ. Το αστείο είναι ότι είναι ο ΥΠΕΞ της προεδρίας Ν.Τραμπ που πολλοί στην Ελλάδα, προεξαρχόντων των κυβερνητικών χαρακτήριζαν ως «φιλότουρκο».

Το κακό είναι ότι ο Μ.Πομπέο πιθανότατα θα «αναχωρήσει» οριστικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν η αμερικανική δικαιοσύνη δώσει τη νίκη στον Τ.Μπάιντεν παρά το όργιο νοθείας στις αμερικανικές εκλογές. Θα διατηρήσει την ίδια πολιτική ο Τ.Μπάιντεν;

Σε ότι αφορά το ερώτημα «Γιατί οι ΗΠΑ στρέφονται τώρα, έστω σε λεκτικό επίπεδο κατά της Τουρκίας» η απάντηση είναι σχετικά απλή: Αντιλήφθηκαν ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον «σύμμαχος» αλλά ανταγωνιστική δύναμη σε όλα τα επίπεδα. Ή για την ακρίβεια είναι σύμμαχος αν συμφωνεί με τα τουρκικά συμφέροντα και εχθρός όταν βρίσκεται απέναντι σε αυτά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.