Οι πιο δυνατές φωτογραφίες της εβδομάδας

Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αθήνα, Ελλάδα: Μια χώρα «παγωμένη» από το σαρωτικό πέρασμα του ιού

Από χθες το βράδυ τα μέτρα του lockdown για τις μετακινήσεις έχουν γίνει πιο αυστηρά, με τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως και τις 05:00. Οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν τις συγκεκριμένες ώρες μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, ή για μία κοντινή βόλτα με το κατοικίδιό τους (όσοι διαθέτουν).

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται ασφυκτική. Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, σωματεία υγειονομικών και εργατικά συνδικάτα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μόντσα, Ιταλία: Η απόγνωση «ζωγραφισμένη» στα μάτια των υγειονομικών

Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία από την αρχή της πανδημίας, με το σύστημα υγείας να δέχεται εκ νέου πίεση, η οποία πέφτει στους ώμους γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας, άπαντες οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι έρχεται ακόμη μια δύσκολη περίοδος τους επόμενους μήνες.

Παρίσι, Γαλλία: Η πόλη του φωτός βυθίζεται στο… σκοτάδι της πανδημίας

Στις 11 Νοεμβρίου η Γαλλία τιμά τους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τις ανάλογες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατάσταση, κάτι που αποτυπώνεται και στην πόλη του φωτός, η οποία πλέον δεν έχει την ίδια λάμψη.

Μεσόγειος: Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον πνίγηκε στα κρύα νερά

Οι ψυχές που χάνονται στα νερά της Μεσογείου αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μέσα στην εβδομάδα. Άλλο ένα ναυάγιο έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, με αποτέλεσμα 100 άτομα που ταξίδευαν για περίπου δύο ημέρες πάνω σε μια λέμβο που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης, να παλεύουν στα κύματα, ενώ οι Λιμενικές Αρχές έσπευσαν για βοήθεια.

Βελιγράδι, Σερβία: Η μπάλα δεν σταματά να κυλά ούτε με τον ιό

Τα τέσσερα τελευταία «εισιτήρια» για το Euro 2021 κρίθηκαν προχθές σε νοκ-άουτ ματς που έγιναν σε αντίστοιχο αριθμό χωρών. Ένα από αυτά έγινε στη Σερβία μεταξύ της βαλκανικής χώρας και τη Σκωτίας, το οποίο κρίθηκε στα πέναλτι για τους φιλοξενούμενους. Πλέον, σχηματίστηκε και το πανόραμα της διοργάνωσης, που έδειξε ότι την μπάλα δεν τη σταματά ούτε ο ιός.

Ουάσιγκτον / Λας Βέγκας, ΗΠΑ: Με νέο πρόεδρο, αλλά με τα μέτρα να πηγαίνουν… περίπατο

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ. Αρκετός κόσμος στην Ουάσιγκτον, που είναι ένα από τα «προπύργια» των Δημοκρατικών, βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας για να πανηγυρίσει το αποτέλεσμα, ωστόσο τα μέτρα -όπως αυτό της τήρησης των αποστάσεων- δεν τηρήθηκε, αν και σχεδόν άπαντες φορούσαν μάσκες.

Μάσκες, αλλά όχι από αυτές που προστατεύουν από τον ιό, φορούσαν και οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας καλείται να παραδώσει την εξουσία, όμως αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για νοθεία. Ο κόσμος που τον στήριξε βγήκε επίσης στους δρόμους, όμως όχι για να τον υποστηρίξει, αλλά για να διαμαρτυρηθεί, πιστεύοντας στις καταγγελίες του απερχόμενου προέδρου.

Λίμα, Περού: Κατάσταση εκτός ελέγχου, μετά τη «βουτιά» στην κρίση

Ο πρόεδρος του Περού, Μαρτίν Βισκάρα, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του την προηγούμενη Δευτέρα, έπειτα από σχετική απόφαση του Κογκρέσου, που τοποθέτησε τον Μανουέλ Μερίνο στη θέση του. Η εξέλιξη αυτή βύθισε τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Λίμα.

Γερεβάν, Αρμενία: Η έμπολεμη κατάσταση έλαβε τέλος, όχι όμως και το χάσμα

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αιματηρών συγκρούσεων.

Ωστόσο, η συνθηκολόγηση αυτή δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους Αρμενίους, με αποτέλεσμα πλήθος έξαλλων διαδηλωτών να εισβάλει στην έδρα του Κοινοβουλίου της χώρας, στο Γερεβάν. Στα μάτια τους η συμφωνία αυτή μοιάζει να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων.

Ριζάλ / Αλμπάι, Φιλιππίνες: Οι κόποι μιας ζωής βυθίζονται στη λάσπη

Σοβαρό πλήγμα προκάλεσε στις Φιλιππίνες ο τυφώνας Βάμκο. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που έφερε ανέμους με ταχύτητες ως και 155 χλμ./ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, είχε ως αποτέλεσμα εκτενείς πλημμύρες και ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην πρωτεύουσα Μανίλα και κοντινές επαρχίες.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τα φέρνουν πέρα με δυσκολία, προσπάθησαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους, ενώ οι νεκροί μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υπολογιστεί σε 26, αν και θεωρείται δεδομένο πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.