Οι Τούρκοι αγωνιούν για τις συνέπειες της πολιτικής του Ερντογάν – Τι γράφουν στα social media

Επιμέλεια: Κώστας Τέο

Τον τελευταίο μήνα τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία, ως επί το πλείστον, ελέγχονται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του, παρουσιάζουν μία ωραιοποιημένη εικόνα στήριξης του «σουλτάνου» για τις ενέργειες του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα μέτωπα που έχει ανοίξει με τους ηγέτες της Δύσης. Ωστόσο, στα social media, έστω και σε μικρό βαθμό, με δεδομένο πως και εκεί υπάρχει «έλεγχος» από τους ανθρώπους του Ερντογάν, υπάρχει κριτική στην πολιτική που ακολουθείται από την Άγκυρα, χωρίς απαραίτητα να εκφράζεται υποστήριξη στην Ελλάδα. Υπάρχει η «φωνή της λογικής», όπως μπορεί να χαρακτηριστεί από διεθνολόγους, αλλά και απλούς πολίτες. Και αυτές οι φωνές είναι λίγες, διότι μιλάμε για την Τουρκία, όπου η λογοκρισία δεν έχει εμφανιστεί μόνο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα social media. Είναι η χώρα, όπου αν γράψεις κάτι κακό για τον Ερντογάν και την κυβερνητική πολιτική, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να δεις μπροστά στην πόρτα του σπιτιού σου τις Αρχές να σε περιμένουν με τα «βραχιολάκια» και υπάρχουν πολλά παραδείγματα ειδικά διανοούμενων που αναγκάστηκαν ακόμη και να μεταναστεύσουν.

Αντί-Ερντογανικοί, αντί-κυβερνητικοί, αντιπολιτευόμενοι, εκφράζουν την αγωνία τους για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η πολιτική στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προβληματίζονται για τον οικονομικό αντίκτυπο με δεδομένο πως με τέτοια μέτωπα η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας είναι ορατή. Μάλιστα, αρκετές αναρτήσεις στο Twitter αναφέρονταν στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Χαρακτηριστική είναι h εξής ανάρτηση: «Τι θα γίνει; Θα δίνουμε 20 λίρες για να παίρνουμε ένα δολάριο;».

Με αρκετή δόση ειρωνείας χρήστης του Twitter αναφέρεται στην απομόνωση της Τουρκίας και του Ερντογάν επισημαίνοντας τα μέτωπα με Γαλλία,Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα. «Δεν είσαι μόνος σου Ερντογάν, είναι μαζί σου και σε υποστηρίζουν οι με Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ελλάδα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο tweet.

Στο ίδιο ύφος κινείται και έτερος χρήστης των social media. Επί της ουσίας κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα μέτωπα που έχει ανοίξει στο εξωτερικό, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Τα οικονομικά προβλήματα με την κατρακύλα της λίρας είναι τεράστια, υπάρχουν τεράστιες ανατιμήσεις σε προϊόντα και η καθημερινότητα των πολιτών έχει γίνει πολύ δύσκολη. Έτσι απαριθμεί τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο «σουλτάνος» και καταλήγοντας αναφέρει πως «εναπόκειται σε εμάς να παλέψουμε με το σκορβούτο στη χώρα».

Άλλος χρήστης του Twitter ειρωνεύεται τον Ερντογάν για τις απειλές πολέμου και τις εμπρηστικές δηλώσεις που έχει εκτοξεύσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα κατά της Ελλάδας. Στις 20 Οκτωρβίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι την Πέμπτη θα είμαι στην Ελλάδα, πείτε στον Σελτζούκ να μην χτυπήσει με τα SIHA (σ.σ. είναι τα αεροπλάνα χωρίς πιλότους για χτυπήματα σε στόχους)».

Βέβαια, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και οι σκληροπυρηνικοί Τούρκοι που ζητούν από τον Ερντογάν να σηκώσει τους τόνους, ενώ επιτίθενται στους «κεμαλικούς» της αντιπολίτευσης που έως τώρα τηρούν σιγή ιχθύος και αποφεύγουν να πάρουν θέση στα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ερντογάν. «Ο κόσμος μαζεύεται δίπλα, στο πλάι του Ερντογάν, όμως η αντιπολίτευση όχι», αναφέρει μεταξύ άλλων χρήστης του Twitter.

https://i0.wp.com/media.enikos.gr/data/photos/746474_1572ec3aa9-94b7ea41d655fb97.png?w=1211&ssl=1

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.