Εμπρηστική επιστολή Άγκυρας σε ΟΗΕ: Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας

Με επιστολή της στις 14 Οκτωβρίου 2020 προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Άγκυρα περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει για να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα και τυχόν προσφυγή στη Χάγη.

Η Τουρκία στην επιστολή που υπογράφει ο Φεριντούν Χ. Σινιρλιόγλου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη περιγράφει τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και τα μονομερή βήματα της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης από το 2003, τα οποία παραβιάζουν τα εγγενή δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των πόρων υδρογονανθράκων», ως το «επίκεντρο των σημερινών εντάσεων στην περιοχή», καθώς «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων».

Παράλληλα ισχυρίζεται ότι με την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο που «παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», η Ελλάδα «απέδειξε ότι δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία».

Η τουρκική επιστολή καταδυκνειει και τις διαθέσεις της Τουρκίας για το περιεχόμενο και την ατζέντα του διαλόγου, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική προσέγγιση για μια και μόνη διαφορά, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, ενώ ζητά από την Ελλάδα να αποκηρύξει τον «χάρτη της Σεβίλλης». Θέτει θέμα «παράβασης του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» περιγράφοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ως τη «μοναδική χώρα στον κόσμο», που «αν και έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, διεκδικεί έναν εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Σε σχέση με τη Χάγη αναφέρει χαρακτηριστικά: «η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα ειρηνικό μέσο διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του Δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση των μερών. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να έχουμε έναν σωστό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς σχετικά με τις διαφορές που θα αναθέσουμε στο Δικαστήριο. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα έχει εισαγάγει επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της, και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Είναι αντιφατικό να υποστηρίζεται μια διευθέτηση μέσω του Δικαστηρίου, αφενός, και να διατηρούνται συνολικές και παραλυτικές επιφυλάξεις σχετικά με τη δικαιοδοσία του, αφετέρου».

Τέλος επαναλαμβάνει «την πρόταση του Προέδρου Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση για τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.