Ο απρόβλεπτος Ερντογάν και η συνεχής κατρακύλα της λίρας

Οι απρόβλεπτες κινήσεις του προέδρου Ερντογάν και τα προβλήματα της οικονομίας βυθίζουν τη λίρα, με το τουρκικό νόμσμα να σημειώνει ακόμη ένα ιστορικό ναδίρ, οδεύοντας ολοταχώς προς το όριο των οκτώ λιρών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν οργή και απογοήτευση τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των αποφάσεων της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι για τη νομισματική κρίση ευθύνεται η ίδια η Τουρκία.

«Εάν κοιτάξει κανείς τις πολιτικές της Άγκυρας είναι δύσκολο να προσπαθήσει να βγάλει λογική από το παράλογο», δηλώνει στο CNBC o Άνγκους Μπλερ, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και νυν καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου.

Από τις αρχές του έτους, το δολάριο έχει ανατιμηθεί 33% έναντι της λίρας. Στις αρχές του έτους, ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 5,945 λίρες. Εν μέσω όμως της διαρκούς κατρακύλας, η λίρα υποχώρησε σήμερα στις 7,95 έναντι του αμερικανικού νομίσματος και δεν αποκλείεται να χάσει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος, τόσο εξαιτίας της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής -με τη διαρκή άρνηση για αύξηση των επιτοκίων παρά το διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού- όσο και εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, με τις απρόβλεπτες κινήσεις και κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Η κεντρική τράπεζα στις προσπάθειές της να συγκρατήσει την κατρακύλα της λίρας, «καίει» μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Στις αρχές του 2018, η ισοτιμία δολαρίου-λίρας ήταν στις 3,77 λίρες. Πλέον οι αναλυτές προβλέπουν υποτίμηση στις 8,5 λίρες.

«Στις αγορές δεν αρέσει η επιθετικότητα και η αβεβαιότητα», εξηγεί ο κ. Μπλερ, αναφερόμενος στην ανάμιξη της Άγκυρας σε διάφορες στρατιωτικές διενέξεις και εδαφικές αντιπαραθέσεις σε Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κυρίως, αυτό που τρομάζει πολλούς επενδυτές και τους απομακρύνει από τη λίρα είναι το πόσο απρόβλεπτος είναι ο πρόεδρος Ερντογάν και οι ολοένα και πιο παρεμβατικές ενέργειες εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η επιρροπή που ασκεί η κυβέρνηση της Άγκυρας στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, μειώνοντας τα τελευταία χρόνια την ανεξαρτησία της. Ο Ερντογάν επανειλημμένως καταφέρεται εναντίον των υψηλών επιτοκίων και συχνά αρνείται να αφήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού, κάτι που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πως πρέπει να γίνει, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί πάνω από το 11%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.