Η τουρκία δοκιμάζει τα S-400 στις 17 και 18 Οκτ. 2020

Η Τουρκία έχει εκδώσει ανακοινώσεις για τον περιορισμό του εναέριου χώρου και δέσμευση περιοχών στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, για να εκτελέσει βολές προφανώς την Παρασκευή στις οποίες εμπλέκονται οι ρωσικές μονάδες άμυνας S-400, μια εβδομάδα μετά τη μεταφορά τους στην περιοχή.  

Ενώ η Τουρκία έχει ήδη δοκιμάσει τα όπλα επιφανείας-αέρα, το περασμένο έτος, περαιτέρω ασκήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτάχθηκαν έντονα στην αγορά από τη Μόσχα με την αιτιολογία ότι τα S-400 επηρεάζουν τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε πέρυσι εκδιώκοντας την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και απείλησε κυρώσεις. Η λίρα παρέμεινε κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών, καθώς βίντεο στον τοπικό τύπο την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι τα S-400 μεταφέρθηκαν βόρεια από περιοχή κοντά στην Άγκυρα.

Η NOTAM, περιορίζει μια περιοχή κοντά στην παράκτια πόλη Sinop για δοκιμές ραντάρ και πιθανώς εκτόξευση για έξι ώρες στις 16 Οκτωβρίου. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Τουρκία εξέδωσε ειδοποιήσεις NAVTEX που ανέφεραν ότι η εκπαίδευση βολών θα πραγματοποιηθούν 16-17 Οκτωβρίου. 

Το σύστημα S-400 είναι ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο με ραντάρ μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να εντοπίζει και να παρακολουθεί αεροσκάφη, κατευθύνοντας πυραύλους στους στόχους τους σε εύρος 400 χλμ. (249 μίλια). Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία το 2017.

Οι παραδόσεις των πρώτων τεσσάρων πυραυλικών μπαταριών, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως δοκιμές ραντάρ, αλλά η δοκιμή βολών θα είναι η πρώτη.

Την περασμένη εβδομάδα – αφότου εμφανίστηκαν βίντεο των S-400 και κυκλοφόρησαν αναφορές των προγραμματισμένων δοκιμών – δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν εκ νέου από την κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.