Γιατί εμφανίζονται τα ποσοστά της ΝΔ υψηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ;Τι θα πουν οι δημοσκόποι σε περίπτωση που πέσουν αλλή μια φορά έξω;

Η υποτιθέμενη πρωτιά των ποσοστών της ΝΔ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στηρίζεται σε ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος της τάξης του 90%. Δηλαδή, όλοι όσοι ψήφισαν ΝΔ την προηγούμενη φορά, θα την ξαναψηφίσουν.
Αντίθετα, στις ίδιες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται να έχει εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 40%. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι του, φαίνονται κουρασμένοι και διστακτικοί να υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που βάλλεται συνεχώς και από παντού, ακόμη και από τους φίλους και ψηφοφόρους του.
Αυτό όμως σημαίνει, ότι σε περίπτωση εκλογών, όταν «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και θα κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν τι θέλουν για το μέλλον τους, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρουσιάσει ακόμη και μεγαλύτερα από Χ2 φορές ποσοστά, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στα όριά της και σ’ αυτά θα παραμείνει.
Αυτή είναι η έννοια της «συσπείρωσης», και αυτήν θα επικαλεστούν οι δημοσκόποι, για να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη, όταν και αν σε επόμενες εκλογές διαψευστούν για ακόμη μια φορά. “Τελευταία στιγμή” θα πούνε, “συσπειρώθηκαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν τον Τσίπρα, για αυτό και κέρδισε, δεν φταίμε εμείς. Ήταν και το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων» …ξέρετε τώρα.
Ό,τι έκαναν δηλαδή με το Δημοψήφισμα του 2015, με το Brexit, με τον Τραμπ, με το δημοψήφισμα του Ρέντσι, κλπ κλπ.
Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό, το πιο πιθανό ίσως, και το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται λίγο σοβαρά με την πολιτική και με τη στατιστική.

ΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ και τις τελευταίες … “τάσεις” του !!!

Ο κανόνας, όταν αναλύεις τις κοινωνίες διεθνώς, αφορά κοινωνίες των 2/3 με το 1/3 στο περιθώριο. Στην Ελλάδα, η υπερ-40-χρονη δεξιά μονοκρατορία που τη χρεοκόπησε, επέφερε και την, κατά 90 μοίρες, αντιστροφή του κανόνα. Η Ελλάδα έγινε κοινωνία του 1/3 με τα 2/3 στο περιθώριο. Οι δημοσκοπήσεις (παντού και πάντοτε) δεν έχουν πρόσβαση στα «περιθώρια». Γι αυτό και μετά … εκπλήσσονται ! Στην Ελλάδα, ο κόσμος του περιθωρίου εκφράζεται πλέον ΜΟΝΟ μέσα από εκλογές. Εκεί, δηλαδή, όπου διακυβεύεται η απώλεια οποιασδήποτε ικμάδας ελπίδας του, η ολοσχερής εξαφάνισή του. Χατζηνικολάου και λοιπή δεξιά θα μετρήσουν τις τάσεις της … «MRB» όταν απαντήσει το μη μετρήσιμο «περιθώριο». Δηλαδή τα … 2/3 του ελληνικού Λαού !
Karl Bursaras

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.