Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Δυσκολεύονται οι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία νέα δημοσκόπηση, που καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το κύμα ακρίβειας, τα εθνικά συμφέροντα αλλά και την πολιτική επικαιρότητα. Πρόκειται για την πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η Alco για λογαριασμό του OPEN, σε δείγμα 1.000 ατόμων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 21-26 Μαρτίου 2022. 

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 8,9 μονάδες όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 13%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει ποσοστό 1,1% και οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8%.

δημοσκόπηση Alco

δημοσκόπηση Alco

Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 36% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση “κανέναν” συγκεντρώνει 33%.

δημοσκόπηση Alco

Οι ανησυχίες για τον πόλεμο και την ακρίβεια – Τι λένε για τον εκλογικό νόμο

Σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, το 33% απαντά πως ανησυχεί “αρκετά”, το 60% “πολύ”, το 4% “λίγο”, το 2% “καθόλου” και 1% ΔΞ/ΔΑ.

Σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας, το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά “αρκετά”, το 33% “πολύ”, το 16% “λίγο”, το 9% “καθόλου”, 4% ΔΞ/ΔΑ.

Αναφορικά με το εάν η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τη ρωσική εισβολή υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το 38% κρίνει πως “αρκετά”, το 27% “καθόλου”, το 10% “λίγο”, το 17% “πολύ”, το 8% ΔΞ/ΔΑ.

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια και τις “τσέπες” των νοικοκυριών, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα “θα λέγατε ότι μπορείτε να καλύψετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, εύκολα, με μικρή δυσκολία, με μεγάλη δυσκολία ή δεν μπορείτε να τους καλύψετε;”. Το 55% απάντησε ότι τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, το 29% με μικρή, το 10% ότι δεν μπορεί να τους καλύψει και το 6% ότι τους καλύπτει εύκολα.

δημοσκόπηση Alco

Το 46% απαντά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν βοηθούν καθόλου, το 29% ότι βοηθούν λίγο, το 17% αρκετά και μόνο το 2% ότι βοηθούν πολύ.

Τέλος, σε ερώτημα αν θέλετε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος προκειμένου η επίτευξη της αυτοδυναμίας να είναι πιο εύκολη, το 39% απαντά “ναι”, το 39% “όχι”, το 22% ΔΞ/ΔΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.