Δύο στους τρεις ζητούν υποχρεωτικό εμβολιασμό: Όμως, οι ανεμβολίαστοι είναι ανένδοτοι [δημοσκόπηση]

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 66% των ερωτηθέντων ενώ νέα μέτρα για ανεμβολίαστους ζητά το 56% σύμφωνα με δημοσκόπηση της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι τίποτα δε θα τους αλλάξει τη γνώμη.

Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», έναντι 49% και 16% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 5-7 Ιουλίου. Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».

Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις του δείγματος ανά κλάδο απασχόλησης, οι συνταξιούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Σε επίπεδο εκλογικής συμπεριοφοράς, «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, ακολουθούμενοι από της ΝΔ με 77%, του ΣΥΡΙΖΑ με 63% κι έπονται του ΚΚΕ% με 59%, του ΜΕΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%.

Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμοφή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, με το 44% του δείγματος να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», ενώ το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά).

Ανά ηλικιακή ομάδα, αυτοί που «ψηφίζουν» υπέρ νέων περιοριστικών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό είναι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναλυτικά, το 72% των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών ζητά επιπλέον μέτρα σε ποσοστό 72%, ακολουθεί η ομάδα 45-59 ετών με 57%, ενώ το ποσοστό στους 30-44 ετών και στους 17-19 ετών διαμορφώνεταο στο 48% και στο 40% αντίστοιχα.

Ως προς την κομματική τους ταυτότητα, για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσονται υπέρ της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων σε ποσοστό 77% κι έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%. Από την άλλη, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με μόλις το 46% όσων στηρίζουν την Ελληνική Λύση να υπόκεινται θετικά στο σενάριο εφαρμογής επιπλέον μέτρων, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25 με 45%, 44% και 43% αντίστοιχα.

Ανένδοτοι οι αρνητές

Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι τίποτα δε θα τους αλλάξει τη γνώμη.

Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.

Τέλος, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν πρώην αρνητές του εμβολίου, να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, το 38% του δείγματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από γιατρούς κι επιστήμονες, το 24% το αποδίδει στην επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, το 19% στην ανησυχία για την υγεία τη δική του ή της οικογένειας του, ενώ το 12% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε λόγω της υποχρεωτικότητας στην εργασία του και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τους ανεμβολίαστους (6% και 6% αντίστοιχα).

Με πληροφορίες από skai.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.