Μεγάλη δημοσκόπηση: Ικανοποίηση μόνο για τα εθνικά θέματα!

Το 56,5% έχει κακή εικόνα για τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, αλλά και ο Τσίπρας δεν δείχνει να καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων

Δυσκολίες και ανασφάλεια στα οικονομικά κυρίως των νοικοκυριών, προβληματισμός για τον δρόμο στον οποίο κατευθύνεται η χώρα, ικανοποίηση στα εθνικά θέματα και δη για την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και χαμηλές επιδόσεις και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτά είναι τα τρία συμπεράσματα που προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD για τη «δημοκρατία», με τη συμμετοχή 4.311 ατόμων κατά την περίοδο 14-18 Οκτωβρίου.

Όπως αποτυπώνεται στις απαντήσεις, η αγωνία των πολιτών είναι έκδηλη σε θέματα καθημερινότητας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι ηλικίες 45-65 ετών. Άνεργοι, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό σημειώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν τα χρέη τους, ενώ στην πιο δεινή θέση βρίσκονται όσοι αυτοπροσδιορίζονται στη μεσαία τάξη, αλλά και χαμηλότερα αυτής.

Στο ερώτημα για την πορεία της χώρας, η απόλυτη πλειοψηφία δηλώνει απαισιόδοξη. Συγκεκριμένα, το 53,8% εκτιμά ότι η χώρα οδεύει «προς τη λάθος κατεύθυνση», το 39,6% θεωρεί πως κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», «δεν γνωρίζω» απαντά το 4,9%, ενώ «δεν απαντώ» το 1,7%.

xora odevei

Αρνητική βαθμολογία στην κυβέρνηση βάζει, επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έτσι, καλούμενοι να σχολιάσουν την «Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», «είναι χειρότερη απ’ ό,τι περίμενα» απαντά το 37,1% των ερωτηθέντων, «είναι καλύτερη απ’ ό,τι περίμενα» το 21,3%, «είναι κακή όπως την περίμενα» το 19,4% και «είναι καλή όπως την περίμενα» το 19,0%. Δηλαδή, αν συνοψιστούν, το 56,5% έχει κακή εικόνα για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, ενώ το 40,3% (λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις εκλογές του 2019) εκφράζεται θετικά.

kyvernisi nd

Από την πρώτη κατηγορία, κακή εικόνα για την κυβέρνηση έχουν δύο στους τρεις που ανήκουν στην ανώτερη τάξη, ένας στους δύο από τα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, το 54% όσων ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης και το 69% αυτών που συγκαταλέγονται στο επίπεδο χαμηλότερα της μεσαίας τάξης. Αντίθετα, πιο ευχαριστημένοι εμφανίζονται το 47% όσων ανήκουν στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, το 36% όσων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην οικονομική ζωή, το 33% αυτών που ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης και το 32% όσων τοποθετούν τους εαυτούς τους στην ανώτερη τάξη.

Χρέη προς τράπεζες, Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία

Όσον αφορά τα χρέη προς τράπεζες, Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, από αυτούς που δηλώνουν ότι δεν τα εξυπηρετούν, το 27% ανήκει στις ηλικίες 45-54 ετών, το 26% στην κατηγορία 55-64 και το 22% στην κατηγορία 35-44 χρόνων. Ειδικά για όσους δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους, το 22% δηλώνουν άνεργοι, το 10% εργοδότες / επιχειρηματίες και το 7% αυτοαπασχολούμενοι. «Κανένα χρέος» δηλώνουν πως έχουν το 58% των συνταξιούχων, το 55% των φοιτητών και φαντάρων, το 53% των εισοδηματιών, καθώς και το 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και όσων απασχολούνται με τα οικιακά.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν δείχνουν να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός το 2015-2019, αντί του Αλέξη Τσίπρα. «Θα τα είχε καταφέρει πολύ χειρότερα» απαντά το 24,6% των ερωτηθέντων και «μάλλον χειρότερα» το 12,4%. Δηλαδή, το 37% θεωρεί χειρότερο τον σημερινό πρωθυπουργό σε σχέση με τον προκάτοχο του, την ίδια ώρα που το 43% έχει την αντίθετη άποψημάλλον καλύτερα» απαντά το 21,9% και «πολύ καλύτερα» το 21,1%). Υψηλό είναι και το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είναι «τα ίδια περίπου», φτάνοντας στο 16,5%, ενώ «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» σημείωσε το 3,5%.

mitsotakis tsipras

Συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας τάσσονται οι πολίτες. Εν προκειμένω, «πολύ θετική για τη χώρα» τη χαρακτηρίζουν το 42,2% των πολιτών, «μάλλον θετική» το 26,9% (συνολικά 72,1% εμφανίζονται υπέρ), «μάλλον αρνητική» το 12,8% και «πολύ αρνητική» το 7,2% (μόλις το 20% αντίθετοι). Επίσης, «δεν γνωρίζω» απάντησε το 8,8% και «δεν απαντώ» το 2,0%.

amyntiki symfonia

Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνεται η γνώμη των πολιτών για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Ήταν πολύ λάθος» είναι η θέση του 39,8% όσων ερωτήθηκαν, «μάλλον λάθος» του 19,3%, «μάλλον σωστή» του 15,7% και «πολύ σωστή» του 7,8%. «Δεν γνωρίζω» απάντησε το 14%, ενώ το 3,3% δεν απάντησε στο ερώτημα.

amyntiki symfonia syriza

Ο Άδωνις ξέχασε την οργή του 62,9% της μεσαίας τάξης

adonis 4
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τη «λέει» στον… γραφίστα της «δημοκρατίας»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν βλέπει το… δοκάρι που υπάρχει στο μάτι της κυβέρνησης και σχολιάζει το «σκουπιδάκι» σε έναν γραφιστικό πίνακα της χθεσινής δημοσκόπησης-κόλαφο για την άποψη που έχει η μεσαία τάξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις υποσχέσεις που της είχε δώσει.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της RealPolls για τη «δημοκρατία» καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι το 62,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Αυτό το καταλυτικό στοιχείο που προβάλλεται στην πρώτη σελίδα είναι το δοκάρι που δεν βλέπει ο κ. Γεωργιάδης.

Βλέπει όμως ένα γραφιστικό λάθος σε πίνακα στις εσωτερικές σελίδες που δείχνει ότι το 42% που θεωρεί χειρότερη περίοδο για τη μεσαία τάξη την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 (στοιχείο που προβάλλεται στην πρώτη σελίδα) να είναι στο ίδιο ύψος με το 26,2% που θεωρεί χειρότερη περίοδο τα τελευταία δύο χρονιά και πιο χαμηλά το 30,8%, που λέει ότι δεν γνωρίζει. Αυτό σχολιάζει στο Twitter γράφοντας: «Δείτε πώς παρουσιάζει τις μπάρες η “έγκυρη” @DimokratiaNews. Tο 26% μεγαλύτερο του 42% και το 30,8% ούτε που φαίνεται. Όλα αυτά για να μη φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο δημοφιλής περίοδος και στην δικιά τους δημοσκόπηση».

 

Κύριε Γεωργιάδη, δεν κρύβεται η αλήθεια: To 62,9% που λέει ότι κοροϊδέψατε τη μεσαία τάξη είναι τεράστιο ποσοστό. Είναι προφανές ότι σας ενόχλησε η δυσάρεστη για την κυβέρνηση πραγματικότητα, γιατί έχετε μάθει στις παραποιημένες έρευνες των αγαπημένων σας μέσων ενημέρωσης, που σας χαϊδεύουν

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.