Χρυσή Αυγή – Ο σκοτεινός διάττων της Μεταπολίτευσης

Toυ Αντώνη Παπαγιαννίδη

Το ότι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές και ο αρχηγός τους συνελήφθησαν χωρίς να ζητηθεί η άδεια της Βουλής, τότε, έγινε με βάση την εκτίμηση ότι το έγκλημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης – έγκλημα διαρκές.

Δεν είναι στην εκφώνηση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από την Πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη που θα κριθεί πόσο η περίπτωση της Χρυσής Αυγής θα μείνει για την Ελλάδα μια επικίνδυνη νάρκη που τελικά εξουδετερώθηκε από τους θεσμικούς μηχανισμούς αφού πρώτα βρήκε «απέναντι» το κοινωνικό σώμα. Πόσο, δηλαδή, πέρασε από το πολιτικό στερέωμα σαν ένας διάττων – σκοτεινός! – που έχει φύγει και αποτελεί παρελθόν, όσο κι αν για παράδειγμα ο βίαιος και απορριπτικός αντιμεταναστευτικός λόγος στον οποίο η Χ.Α. διέπρεψε εμποτίζει ακόμη αυτάρεσκα κεντρικούς πολιτικούς χώρους, όσο κι αν πολιτικά εγχειρήματα τύπου Κασιδιάρη/ «Έλληνες για την Πατρίδα», Λαγού/«Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» εξ Ευρωβουλής βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες ώρες πριν την εκφώνηση της (πρωτόδικης…) απόφασης για την Χρυσή Αυγή, πέρα από την συνειδητοποίηση του τραγικού τυχαίου – τι θα είχε συμβεί, πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν δεν είχε μεσολαβήσει η δολοφονία Φύσσα μετά τις δεκάδες επί δεκάδων επιθέσεις της Χ.Α.; αν δεν είχε τεθεί σε κίνηση έστω και με καθυστέρηση και διστακτικότητα η βαριά μηχανή της Δικαιοσύνης; και αν δεν είχαν αφυπνισθεί αντανακλαστικά αυτοπροστασίας μεταξύ εκείνων των μηντιακών συντελεστών που επί χρόνια «είχαν παίξει» με το φαινόμενο Χρυσή Αυγή για λίγη εύκολη τηλεθέαση ή αντίστοιχη δεξιόστροφη ριζοσπαστική ανάλυση; – ας έχουμε στην μνήμη μας τα ονόματα που βρέθηκαν στη ρίζα αυτής της διαδικασίας οριακής άμυνας του πολιτεύματος. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Το ένα είναι αυτό του Νίκου Δένδια, υπουργού τότε (2013) Δημοσίας Τάξεως – δηλαδή περιφερειακά μόνον αρμοδίου… – ο οποίος, λίγα 24ωρα μετά την δολοφονία Φύσσα, συναπέστειλε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφορά που περιελάμβανε άλλες 32 εγκληματικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, στοιχειοθετώντας έτσι την βασική προσέγγιση περί εγκληματικής οργάνωσης με λειτουργία βάσει του Fuehrerprinzip, της αρχής του Αρχηγού που εμπνέει κάθε κίνηση. (Με αυτήν την βάση, ο αντιεισαγγελέας Α.Π. Χαρ. Βουρλιώτης έκανε την αρχική έρευνα αναδεικνύοντας την μετεξέλιξη της Χ.Α. από ιδεολογικό πυρήνα ναζιστών σε πολιτικό σχηματισμό με πυραμίδα ιεραρχίας και με αρχηγική λειτουργία, με πυρήνα την βία: «Η βία είναι το μήνυμα και όχι το μέσον»).

Έτσι ξεκίνησαν οι συλλήψεις – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Κασιδιάρη, Λαγού, Παναγιώταρου, Μίχου και του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου – και η ποινική διαδικασία πήρε τον δρόμο της. Το ότι οι Χρυσαυγίτες βουλευτές και ο αρχηγός τους συνελήφθησαν χωρίς να ζητηθεί η άδεια της Βουλής, τότε, έγινε με βάση την εκτίμηση ότι το έγκλημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης – έγκλημα διαρκές , όσο ο δράστης συνεχίζει να συμμετέχει – καταλαμβάνεται πάντοτε «εν τω πράττεσθαι», είναι δηλαδή συνεχές αυτόφωρο κακούργημα για το οποίο δεν απαιτείται κατ’ άρθρο 62Σ άδεια τη Βουλής. Τα όρια της βουλευτικής ασυλίας εν προκειμένω είχε διαγράψει με εγκύκλιό του το 2012 του ο (προηγηθείς) Εισαγγελέας Α. Π. Ιωάννης Τέντες, ακριβώς με αφορμή την πύκνωση των εγκλημάτων βίας της Χρυσής Αυγής.

Μπορεί αυτά να ακούγονται τεχνικά, απόμακρα, όμως αυτά/τέτοια ήταν τα βήματα που επέτρεψαν να ξεκινήσει το ξήλωμα της Χρυσής Αυγής. Αυτά, συν ο βαθύτερος ναζιστικής έμπνευσης αντισημιτισμός που την χαρακτήριζε: αυτό το τελευταίο στοιχείο έκανε το Αμερικανο-Εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ/το AJC να ζητήσει να ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αφήσει την ανάπτυξη ακροδεξιών ριζοσπαστικών κινήσεων». Και τούτο παρά τις γέφυρες που επιχείρησε να στήσει ο Γ.Γ. της Κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος με Κασιδιάρη, μεταγενέστερα/2014 (με τελική εκπαραθύρωσή του).

Γι αυτό και είχε την σημασία της η πρωτοβουλία της ΕφΣυν να συμπεριλάβει κείμενο Αντ. Σαμαρά στο αφιέρωμα του περασμένου Σ/Κ δίπλα σε εκείνα Μητσοτάκη-Τσίπρα-Γεννηματά-Κουτσούμπα-Βαρουφάκη για «Το τείχος της Δημοκρατίας – Το τέλος της Χρυσής Αυγής».

Ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος και νομικός

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.