Η φονική τυραννία των Τούρκων

Το 1916 οι σύμμαχοι της Αντάντ δήλωναν ότι πολεμούσαν για την εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Ευρώπη, καθώς απεδείχθη ριζικά ξένη προς τον δυτικό πολιτισμό

Από τον Γιώργο Κ.Στράτο
«δημοκρατία»

Από το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και εντεύθεν, και για όσο θα συνεχίζεται αυτή η κατοχή της, κάθε Ιούλιος θα είναι μια μαύρη επέτειος για τον Ελληνισμό. Τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται σε λίγο από τον «Αττίλα» δεν αποτελούν παρά ένα δευτερόλεπτο στο ρολόι της Ιστορίας. Οπότε έχουμε πολλά να δούμε και να ζήσουμε ακόμα. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μη μιλάμε ποτέ επί της ουσίας για τα δραματικά αυτά γεγονότα, βλέποντας κατάματα τι ακριβώς συνέβη και γιατί.
Σήμερα, θα ‘θελα να επιχειρήσω ένα διαφορετικό μνημόσυνο στα θύματα αυτής της θηριωδίας. Ανακαλώντας στη μνήμη μας διαχρονικές αλήθειες, σχεδόν αξιώματα της Ιστορίας, βγαλμένα από τη γνώση και διατυπωμένα με την ευφυΐα και την ακρίβεια της γραφίδας σπουδαίων ανθρώπων.
Στις 18/12/1916, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ενώ οι ΗΠΑ δεν είχαν εισέλθει ακόμη σε αυτόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον απηύθυνε διακοίνωση προς τις εμπόλεμες ευρωπαϊκές δυνάμεις, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τους σκοπούς για τους οποίους πολεμούσε το καθένα από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος ήταν καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, του οποίου το 1902 έγινε πρύτανης, προ της ενασχολήσεώς του με την πολιτική.
Οι σύμμαχοι της Αντάντ, Αγγλία και Γαλλία, στη δική τους κοινή διακοίνωση συμπεριλάμβαναν μεταξύ των στόχων τους:
– Την απελευθέρωση των λαών, οι οποίοι τελούσαν κάτω από τη φονική τυραννία των Τούρκων, από τα Βαλκάνια και την Ανατολία μέχρι την Αραβία.
– Την εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Ευρώπη, καθώς αυτή απεδείχθη τόσο ριζικά ξένη προς τον δυτικό πολιτισμό.
Η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία δεν απάντησαν…
Ο επιφανής Αγγλος ιστορικός Αρνολντ Τόινμπι, αποσκοπώντας στην τεκμηρίωση της απάντησης των Συμμάχων προς τον πρόεδρο Ουίλσον, έγραψε τότε ένα συντομότατο δοκίμιο, μόλις 42 σελίδων, με τίτλο: «Η φονική τυραννία των Τούρκων», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά τον προηγούμενο μήνα, από τις εκδόσεις Λαβύρινθος.
Στο συγκλονιστικό αυτό κείμενο ο Τόινμπι, βαθύς γνώστης της Ιστορίας και του πολιτισμού, ειλικρινής φιλέλληνας, εξιστορεί με πληρότητα και καταιγιστικό ρυθμό τις σφαγές και γενοκτονίες εις βάρος των χριστιανικών και των υπόλοιπων γηγενών πληθυσμών από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους, από την πρώτη εγκατάσταση των τουρκικών φύλων στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι και το 1916. Θέτει έτσι τέλος στο ανιστόρητο παραμύθι που κάποιοι σερβίρουν ακόμη για τους δικούς τους λόγους, της δήθεν «αρμονικής συνυπάρξεως των λαών στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Επιπροσθέτως, παρουσιάζει τις απαρχές και τα αίτια της παραδοσιακής ανίερης συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Περισσότερα στοιχεία για το «Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας» θα βρείτε και στο ομώνυμο έργο του Μιχαήλ Λ. Ροδά, δημοσιογράφου και μετέπειτα διευθυντή του γραφείου Τύπου και Λογοκρισίας της Αρμοστείας Σμύρνης, από τις ίδιες εκδόσεις.
Μέρες που είναι, μέρες που περνάμε και μέρες που έρχονται, μαζί με τις ευχές και τις προσευχές μας για την ειρήνη και τα καλύτερα, καλό είναι να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε καλύτερα πού και με ποιους βρισκόμαστε.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.