Η αποκάλυψη Μητσοτάκη για την παρ’ ολίγον συμφωνία με την Τουρκία, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση Πέτσα

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω άρθρου του, το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία, στην τριμερή του Βερολίνου, και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία – Δεν έχει λευκή επιταγή

Κριτική στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί η Φώφη Γεννηματά. Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει το άρθρο του Πρωθυπουργού σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “από άρθρα του Πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει “έγγραφη συμφωνία” με την Τουρκία κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου”. Λέει επίσης ότι “επιβεβαιώνεται πως ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία”.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά αναφέρει:

«Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει “έγγραφη συμφωνία” με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Ως εδώ και μη παρέκει».

 

Κατρούγκαλος: Τι λέει αυτή η συμφωνία με την Τουρκία; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;

«Ο κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ, όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που “ενημέρωσε”, ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα “υπηρεσιακή”. Τι λέει αυτή η συμφωνία;» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτηση του στο Twitter. Επιπλέον, θέτει το ερώτημα «σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν, αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;».

 

Απάντηση Πέτσα σε Κατρούγκαλο: Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό

“Μας κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Κατρούγκαλος ρωτά εμάς και δεν ρωτά τον Αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Οπότε μάλλον ο κ. Κατρούγκαλος έχει χαθεί στη μετάφραση του ανασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Υπάρχει αναφορά στο άρθρο ότι η διαφορά είναι μία, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και καλούμε τη γειτονική χώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που διεκόπησαν, από τον Μάρτιο του 2016, όταν με υπαιτιότητα της Τουρκίας σταμάτησαν. Απαραίτητη προϋπόθεση ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών και η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει καλλιεργηθεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας” πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.