Η χθεσινή πρωτομιλία στην Βουλή για την πανδημία του πρωθυπουργού αποτέλεσε μια σημαντική πρόοδο, όχι από υγειονομική άποψη αλλά από αισθητική. Με πολλές αναφορές σε διαχείριση με όπλο την εθνική ενότητα και τον ορθό λόγο, στην έκκληση αποφυγής των επικοινωνιακών κορόνων και της πολιτικής ιδιοτέλειας, στην απενοχοποίηση των νέων και στην επισήμανση των αυξημένων ταξικών επιπτώσεων του φαινομένου, στην ανάγκη έμπρακτης αλλαγής στάσης έναντι του ΕΣΥ.

Πόση απόσταση από το μεταφυσικό ύφος και ήθος Μωυσέως, από τις προσβλητικές ατάκες όπως του λαού που αναρωτιόταν τάχα «τι θα γινόταν αν … κυβερνούσατε εσείς κύριε Τσίπρα;» ή τις απρέπειες στην υπόθεση Βαρουφάκη και Λιμενικού Αίγινας. Μακριά κι από τους βίαιους ξυλοδαρμούς των νέων στις πλατείες, με τόσο μένος ως αν ήταν πράκτορες της covid 19, αλλά κι από τα ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία. Μια γενική αυτοκριτική που ελπίζουμε να αποδειχθεί ειλικρινής.

Εξ άλλου κανείς λογικός άνθρωπος δεν περίμενε ποτέ από τον κ Μητσοτάκη  την σωτηρία σε αυτή την υπόθεση αλλά απλώς την αποφυγή μεγάλων πολιτικών λαθών. Τέτοια λάθη φυσικά και υπήρξαν πολλά και επισημάνθηκαν, ωστόσο με τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένων των πεποιθήσεων του, θα μπορούσε πράγματι κανείς να περιμένει και πολύ χειρότερα αποτελέσματα σε αυτή την υπόθεση

Οπότε η γείωση της υπόθεσης και η απαλλαγή της από την μεταφυσική, την οποία επιχείρησε χθες, αποτελεί ένα πρώτο δειλό βήμα. Στην ομιλία του λοιπόν, δόμησε το λόγο του απαντώντας σε δέκα ρητορικά ερωτήματα.

ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Παρότι την συζήτηση την προκάλεσε η προφανής επιδημιολογική επιδείνωση στη χώρα κατά το τελευταίο δίμηνο (τουρισμός) και η αγωνία για το που μπορεί να οδηγήσουν στη συνέχεια αυτές οι κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε τεχνηέντως να απαντήσει στο πόσο καλή παραμένει η σχετική θέση της χώρας.

Ίσως όχι εξίσου καλή με τον Μάιο, μας είπε, αλλά πάντως πολύ καλή. Αυτό βεβαίως αποτελεί ένα συγκριτικό στοιχείο που έχει ως αριθμητή την παραδεκτή δική μας επιδείνωση αλλά έχει και ως  παρονομαστή την κακή τύχη άλλων. Η παραπομπή σε μια τέτοια σύγκριση προσπαθεί απλώς να στρέψει τον προβολέα στο πόσο χειροτέρεψαν τα πράγματα αλλού (κυρίως στις χώρες που έχουν χειμώνα, όσο εμείς έχουμε καλοκαίρι).

Όταν όμως σε ρωτάνε αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αν τυχόν εσύ συνετέλεσες σε αυτό και κυρίως τι προτίθεσαι να κάνεις, τι μαρτυρά το ότι εσύ δείχνεις αλλού και λες: εκεί όμως πεθαίνουν περισσότερο … Τον μόνον που παρηγορεί αυτό, είσαι εσύ ο ίδιος και δείχνει μάλλον την ενοχική σου διάθεση κι όχι την παλιά γνωστή σου διάθεση ρωμαϊκού θριάμβου. Τι σχέση έχουν τα Θεοχάρεια επιτεύγματα και οι επικίνδυνες σκέψεις της κας Κεραμέως, με τις επιπτώσεις του χειμώνα στην πανδημία στη Βραζιλία και στην Ινδία;

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Όταν πια δύο καρπούζια έπρεπε να κρατηθούν στην ίδια μασχάλη, η κυβερνητική στάση δεν χαρακτηρίστηκε τάχα από πρόωρες θριαμβολογίες στην ανάπαυλα;  Που εμφανώς υποτίμησαν τον κίνδυνο, έφεραν άνω των 10.000 ασυμπτωματικών τουριστών όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και σηματοδότησαν την χαλάρωση σε όλα τα μέτρα υγειονομικής άμυνας;

Που το στήριξε αυτό ο κ Μητσοτάκης; Στο παράδοξο σχήμα ας εισέλθουν, αρκεί να μπορούμε να τους ιχνηλατούμε και να τους διαχειριζόμαστε ανάλογα! Κι αυτό λέει επετεύχθη και μπράβο μας. Από την στήλη αυτή είχαμε προειδοποιήσει πολύ συγκεκριμένα και για τα υγειονομικά διαβατήρια που δεν θα υπάρξουν και για την κάθοδο των μυρίων ασυμπτωματικών και για τον αφύλακτο Προμαχώνα και για συμπεριφορές τύπου Λαγανά. Ήταν τελικώς όλες αυτές οι αβελτηρίες χωρίς πρακτικές συνέπειες, όπως λέει ο κ Μητσοτάκης με κριτήριο την ιχνηλάτηση;

Ας δει με το δικό του κριτήριο και τα στοιχεία του δικού του ΕΟΔΥ, την εκτίναξη του ποσοστού των ορφανών κρουσμάτων πράγμα που θα επιδεινωθεί, δεδομένου ότι το φαινόμενο προτιμά τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αποποιήθηκε τις προσωπικές του ευθύνες καθιστώντας μας κοινωνούς του «άγχους» που τον διακατείχε να μην πέσουμε θύμα της επιτυχίας μας.

Περίεργα όμως  το εξέφρασε το άγχος του επισκεπτόμενος τον Ιούλιο το ίδρυμα Παίδων για φωτογραφικά ενσταντανέ με παιδάκια που δεν είχαν καμία δυνατότητα συναίνεσης τα οποία φιλούσε κι αγκάλιαζε τρυφερά, φυσικά χωρίς μάσκα, φλερτάροντας τότε ακόμη με τις αστείες ιδέες αναλυτών τινών περί διπλών καλπών. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς: την ευτελή εργαλειοποίηση των μωρών ή την αμεριμνησία μέχρι αφελείας;

Διέκρινε επίσης ελπιδοφόρα στοιχεία στην σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων περί τα 200 ημερησίως, που θα εξασφαλίσουν τάχα μια περίοδο «ειρηνικής συνύπαρξης με τον ιό» με εξαιρετικά δηλαδή περιορισμένο αριθμό θυμάτων μέχρις ότου το εμβόλιο κλπ.

Λογικό σχέδιο αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε ότι δεν υπήρξε μείωση των διενεργούμενων τεστ προκειμένου να μειωθεί τεχνηέντως ο αριθμός κρουσμάτων κι ότι δεν θα συνεχιστούν τα δυστυχήματα με υγειονομικούς και οίκους ευγηρίας και πάλι τα 200 ημερήσια σημαίνουν 7-8 νεκρούς ημερήσια μετά από λίγες εβδομάδες.

Αυτό, με την δική του πρόγνωση, σημαίνει ότι θα ξαναπιάσουμε τους 180 που είχαμε τέλος Μάη, μόλις σε δύο εβδομάδες. Θα έχουμε δηλαδή υποστεί άλλα τόσα από όσα υποστήκαμε κατά τον ανοιξιάτικο τρόμο, αυτή τη φορά όμως ανεπαισθήτως. Δεν το λες κι ελάχιστο …

ΤΡΙΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ορθώς επιδιώκει μια λύση μακριά από νέο γενικευμένο λόκνταουν αλλά κι από ανοσία αγέλης τύπου Σουηδίας, ωστόσο η λήψη εξειδικευμένων, αποτελεσματικών, αποδοτικών μέτρων προϋποθέτει ανεμπόδιστη ροή στοιχείων υψηλής ακρίβειας από τον ΕΟΔΥ προς αυτούς που θα κληθούν να υπολογίσουν πιθανότητες. Αυτό έχει αμφισβητηθεί πολλαπλώς και δεν το σχολίασε καθόλου. Ούτε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν διαβάζει, μόνο ΣΚΑΙ ακούει;

ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Τα αυξημένα κρούσματα ήταν αναμενόμενα. Ναι, αλλά οι πολίτες, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, προειδοποιήθηκαν γι’ αυτό κι αν όχι γιατί; Για να μη θιγεί η πλαστή εικόνα του ανέμελου τόπου διακοπών; Εξέφρασε την συντριβή του για το Ασβεστοχώρι. Στην Ελλάδα υπάρχουν συγκριτικά με την Δυτική Ευρώπη ελάχιστοι οίκοι ευγηρίας, λίγο παραπάνω από διακόσιοι. Η υφυπουργός κα Μιχαηλίδου προλάβαινε στους τρείς μήνες που προηγήθηκαν να τους έχει επισκεφθεί εγκαίρως ακόμη και αυτοπροσώπως (αναλογούσαν μόλις δύο ημερησίως).

ΠΕΜΠΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Φταίει ο τουρισμός; Όχι γιατί τον ανοίξαμε με μαστοριά. Ασχολίαστο! Σώσαμε και ότι μπορούσαμε από την τουριστική χρονιά Οι τελευταίες εξελίξεις της καραντίνας όσων επιστρέφουν από την Ελλάδα, σημαίνουν έμμεση αποτροπή της επίσκεψης. Μήπως αυτό είναι ενδεικτικό κάποιας απαξίωσης του προϊόντος για τα επόμενα χρόνια;

Φέτος τους λέγαμε για την covid free Ελλάδα. Τι θα τους πούμε του χρόνου για τον έξυπνο αλγόριθμο, για την χάρη στους Σέρβους τον Προμαχώνα, για το άυλο δίκτυο των ιδιωτών στα νησιά ή για τα ξενοδοχεία καραντίνας; Ίσως τα φουσκωτά του ΕΟΔΥ στο Αιγαίο, για τους διαφημιστές να είναι μια κάποια λύση.

ΕΚΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ο κρατικός μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι ογκώδης αλλά μυώδης. Γι’ αυτό ο κ Χαρδαλιάς και η Πολιτική Προστασία μπορεί τάχα να υποκαταστήσει τους μηχανισμούς Δημόσιας Υγείας, Επιδημιολογίας κλπ

Κανένα σχόλιο δεν έκανε για αυτή την θεσμική δυστοπία που υποκατέστησε την πειθώ με την απειλή. Θα τον βοηθάει εξάλλου τον μυώδη δημόσιο τομέα, ο ιδιωτικός τομέας όπως έγινε στο θέμα των τέστ (ειπώθηκε όντως…). Βοά ο κόσμος για ΕΚΕΑ, παραπομπή σε συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο από την 1η ΥΠΕ και για διαπλοκή με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ωστόσο ο Πρωθυπουργός προέκρινε την πρόκληση.

Προτίμησε μια επίδειξη, απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά για εποπτεία σε διάφορες μοντέρνες έμμεσες εικόνες για τη δραστηριότητα του ιού βάσει κινητικότητας (Google), καυσίμων, εισιτηρίων κλπ.  Καλώς τονε κι ας άργησε γιατί την άνοιξη όσοι υποστήριζαν το προφανές ότι ο ιός μεταδίδεται ακολουθώντας αεροδρόμια, εμπορικές οδούς, συγκέντρωση βιομηχανικών περιοχών και βραδυπορεί ευλόγως σε Βαλκανική και ανατολική Ευρώπη θεωρήθηκαν «ψεκασμένοι».