ΙΣΡΑΗΛ : ΠΡΟΩΘΟΥΝ εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων

Η ισραηλινή Βουλή τάχθηκε την Τετάρτη σε πρώτη ανάγνωση υπέρ ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου, το οποίο εγκρίνει τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς στο εσωτερικό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη των μελών των οικογενειών των Παλαιστινίων που κατηγορούνται πως διέπραξαν ή σχεδίαζαν να διαπράξουν επιθέσεις.

Η ψηφοφορία ακολούθησε σειρά φονικών παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτικών στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Σύμφωνα με τους εισηγητές και τους υποστηρικτές του, το νομοσχέδιο έχει στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών επιθέσεων.

Το κείμενο, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον Μοτί Γιογκέβ του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, υιοθετήθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 38 κατά, έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση της Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της οποίας ισραηλινοί άραβες κοινοβουλευτικοί αποβλήθηκαν από την ολομέλεια. «Αντίκειται στο ισραηλινό και διεθνές δίκαιο»

Το νομοσχέδιο θα καταστήσει δυνατό τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των μελών της οικογένειας, οποιουδήποτε Παλαιστίνιου κατηγορείται πως διέπραξε, ή ότι αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση, από περιοχή της Δυτικής Οχθης σε άλλη μέσα σε επτά ημέρες.

Θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Διεθνών Υποθέσεων και Αμυνας πριν επιστρέψει στην ολομέλεια για την οριστική του έγκριση.

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ — ο ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Εστία — χαρακτήρισε τη χθεσινή ψηφοφορία «τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» στην προσπάθεια να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Κάθε τρομοκράτης πρέπει να γνωρίζει ότι η οικογένειά του θα πληρώνει το τίμημα για τις ειδεχθείς πράξεις του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι αυτό το σχέδιο νόμου αντίκειται τόσο στο ισραηλινό, όσο και το διεθνές δίκαιο. «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει να εγκριθεί τέτοιο νομοσχέδιο», επισήμανε.

Ακόμη κι αν αυτό το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά — στην ψηφοφορία στο σύνολο — ενδέχεται η εφαρμογή του να εμποδιστεί με προσφυγή στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο….

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.