Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος προς Διακόπουλο: Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου

Ανακοίνωση – απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο πολύ ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα, εξέδωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.).

Η Ο.Κ.Ο.Ε. θεωρεί δεδομένο ότι ο κ. Διακόπουλος «γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη» της Κύπρου και «δεν μπορεί να μένει απαθής και αδιάφορη όταν η Τουρκία πλήττει (…) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προσθέτει επίσης, προς ενημέρωση του κ. Διακόπουλου, ότι «τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου είναι σύνορα της Ευρώπης, τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη οφείλουν να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης».

Η ανακοίνωση:

Σχετικά με την δήλωση του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρου Διακόπουλου, που ερωτηθείς ότι παρά την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους barbaros στην Κύπρο, συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος, απάντησε:

«Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

»Αλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis.»

Ως Ο.Κ.Ο.Ε. αισθανόμαστε την ευθύνη να είμαστε ιδιαίτερα διακριτικοί και προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε χειρισμούς εθνικών θεμάτων από κρατικούς λειτουργούς της Ελλάδας και της Κύπρου, πλην όμως οφείλουμε να αναδεικνύουμε ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα και συνιστούν σοβαρά λάθη και βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση.

Θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. Διακόπουλος με την ιδιότητά του ως σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού, γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μένει απαθής και αδιάφορη όταν η Τουρκία πλήττει βάναυσα και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέραν αυτού η Κύπρος και η Ελλάδα είναι κράτη μέλη της Ε.Ε. και αφού τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου είναι σύνορα της Ευρώπης, τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη οφείλουν να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης από παραβιάσεις τρίτης χώρας που είναι η Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει εθνικό χρέος, αλλά και συμφέρον, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, διότι αν η Κύπρος αφεθεί μόνη της, με τα άτοπα προσχήματα ότι «κείται μακράν» ή «δεν είναι η πρώτη φορά» και η Τουρκία αποκτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχό της, θα είναι ανεπανόρθωτο και συντριπτικό πλήγμα για την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε στην πράξη τους εθνικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, να διατηρήσουμε την εθνική μας ομοψυχία και αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις απειλές της Τουρκίας και να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Καλούμε όλους τους παράγοντες που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό να έχουν κατά νου τις ανωτέρω σκέψεις και αλήθειες προς όφελος της ενότητας και των κοινών εθνικών στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδος, Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Συλλούρης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.