ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία με κούρεμα της βασικής οφειλής

“Έχουμε τελειώσει οριστικά με τον κύκλο των μνημονίων και άρα αυτό σημαίνει ότι μπροστά μας έχουμε δυνατότητες πια για να σχεδιάσουμε πολιτικές και με μεγαλύτερη ελευθερία πολιτική και με μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία”.

Αυτό διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα: “Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας”.

“Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες αποδεικνύει του λογού το αληθές” πρόσθεσε ακόμη, τονίζοντας πως είναι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια επεκτατικός, έχει δηλαδή όπως εξήγησε παροχές κοινωνικές είτε ελάφρυνσης των πολιτών από φόρους και εισφορές και όχι μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών.

Κατά την τοποθέτηση της η κα Αχτσιόγλου έκανε εκτενή αναφορά στις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό αλλά και το εργασιακό, ενώ τόνισε πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στην μεταμνημονιακή εποχή, όπως για παράδειγμα η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η νομοθέτηση των ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών καθώς και η χορήγηση επιδόματος στέγασης για πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα ξεκινήσει από τη νέα χρονιά αποτελούν υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως με το νέο σύστημα το 88% των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών βρέθηκε να πληρώνει λιγότερα χρήματα συγκριτικά με το παλιό σύστημα ενώ αναφερόμενη στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, σημείωσε πως αυτή θα ξεκινήσει από το 2019, θα συνεχιστεί και το 2020 ενώ στόχος της κυβέρνησης αποτελεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

“Πριν από λίγες μέρες νομοθετήσαμε ένα δεύτερο μέρος που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών. Δηλαδή οι εργοδότες που απασχολούν ή θα απασχολήσουν εργαζόμενο έως 25 ετών δεν θα πληρώνουν για την κύρια ασφάλιση 13,3% αλλά 6,5%” σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας τονίζοντας πως το μέτρο αυτό στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης των νέων αλλά και την αύξηση των μισθών τους.

“Η κυβέρνησή μας ουδέποτε συμφώνησε ή αποδέχτηκε την αντίληψη που έθετε τους εργαζόμενους στο περιθώριο. Στη δική μας αντίληψη, η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη ανάπτυξη”, επισήμανε η μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κα Αχτσιόγλου σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως η σχετική απόφαση ληφθεί στα μέσα Ιανουαρίου, με την αύξηση στον κατώτατο μισθό να τίθεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

“Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις”, υπογράμμισε.

Τόνισε δε πως η μεγάλη μείωση που υπέστησαν οι μισθοί των περίοδο 2010-2014 όχι μόνο δεν είχε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία αλλά είχε ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Παράλληλα προανήγγειλε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2016, το οποίο πέραν των δόσεων θα περιλαμβάνει και κούρεμα βασικής οφειλής.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου είναι αυτό το σχέδιο ρύθμισης οφειλών να τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

“Αποτελεί ένα πλαίσιο εξαιρετικά ευνοϊκών, μεγάλης ανακούφισης για τους επαγγελματίες”, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως “θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό”.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.