ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ψήφος στους απόδημους

Δύο κορυφαία ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης απασχόλησαν την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που επέμειναν στις δικές τους προτάσεις τόσο στην απλή αναλογική όσο και στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών.

Η Επιτροπή ασχολήθηκε με τα άρθρα 51-85 του συντάγματος, με τα κόμματα να εστιάζουν τις προτάσεις και τη κριτική τους στην απλή αναλογική, το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και τη συνταγματική πρόβλεψη ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του κόμματος του αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη λαϊκή βούληση και κυριαρχία.

Ο κ. Δουζίνας, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του για την καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και απέρριψε τις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι οδηγεί σε ακυβερνησία και μη σταθερό κύκλο.

Για τη ψήφο στους απόδημους, ο κ. Δουζίνας έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα που πρέπει να εξεταστούν, σημειώνοντας ότι ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι ένας, ούτε ενιαίος.

Οι απόδημοι, θα πρέπει να έχουν έστω ένα υποτυπώδη δεσμό με την Ελλάδα για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, υποστήριξε. Υπεραμύνθηκε της διάταξης για τη μη υποψηφιότητα βουλευτών (βουλευτικό κώλυμα) μετά από τρεις κοινοβουλευτικές θητείες, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η λογική της οικογενειοκρατίας και της γεροντοκρατίας και τόνισε ότι είναι ένα ήπιο μέτρο που αποτρέπει την επαγγελματοποίηση της πολιτικής και ανανεώνει το πολιτικό προσωπικό.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο γενικός εισηγητής Κώστας Τασούλας κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να λάβει σοβαρά υπόψη της την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.

Ο κ. Τασούλας τόνισε την ανάγκη συνταγματοποίησης σταθερών βουλευτικών εκλογών με κατάργηση της καταχρηστικής επίκλησης εθνικού θέματος για τη διάλυση της βουλής ώστε να κατοχυρωθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Ακόμα, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει συνταγματική αξία στο πολιτικό σύστημα η δημοσιονομική νοικοκυροσύνη, με την υποχρέωση κατάθεσης ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών. Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και απάλειψη κάθε αναδρομικής ισχύος όπως προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία – και αυτό όπως είπε, μόνο καλό θα κάνει στη χώρα, καθώς θα δημιουργήσει επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής όπως το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με την πρόταση να εισάγονται προς συζήτηση στη Βουλή προτάσεις νόμου πολιτών. Παράλληλα σημείωσε, ότι για να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό επενδυτικό περιβάλλον, ίσως είναι καλύτερη λύση να ισχύσει η αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 για σημαντικούς νόμους.

Τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης για 4ετή σταθερό εκλογικό κύκλο, και για σταθερό οικονομικό κύκλο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η ασυνέχεια.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και τόνισε ότι η αρχή του Συντάγματος στηρίζεται στην δημοκρατική αρχή της αποτελεσματικότητας και προϋποθέτει εκλογικά συστήματα που επιτρέπουν σταθερό σύστημα κυβερνησιμότητας.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, έκανε λόγο για τεράστια υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. όταν μιλάνε για πρακτικές καλής νομοθέτησης, όταν και τα δύο κόμματα έχουν κάνει το σύνταγμα κουρελόχαρτο.

Κατά τάχθηκε ο κ. Γκιόκας, τόσο στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, όσο και στις προτάσεις των δύο κομμάτων για τη ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.

Για τη ψήφο των Ελλήνων ομογενών, δήλωσε αρνητικός στο να δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζουν άνθρωποι που έχουν ενσωματωθεί πλήρως σε άλλες χώρες και δεν ζουν στην Ελλάδα, ούτε έχουν αίσθηση ή βιώνουν την ελληνική πραγματικότητα και δεν υφίστανται οι ίδιοι τις πολιτικές επιλογές και συνέπειες.

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διευκρινήσεων επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για ένα αναλογικότερο σύστημα μπόνους για το πρώτο κόμμα, σημειώνοντας ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι να το παίρνει αν ξεπερνά το 20%.

Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Μαυρωτάς για το όριο θητείας των βουλευτών, ενώ για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, τόνισε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει με αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο γενικός εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης χαρακτήρισε «περισσότερο από ποτέ αναγκαία» την πρόταση της πλειοψηφίας για καθιέρωση της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι έτσι το Κοινοβούλιο θα αντανακλά τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Για τη ψήφο των ομογενών ανέφερε ότι θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία όσοι ψηφοφόροι μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.Τόνισε επίσης την ανάγκη διασύνδεσης του απανταχού Ελληνισμού με την εκλογή 15 βουλευτών- συμβούλων, σημειώνοντας ότι η πρόταση για την επιλογή τους δεν μπορεί να χρωματίζεται από κόμματα.

Για τις τρεις θητείες βουλευτών, είπε ότι θα αποτελέσει κόλαφο στην οικονομική εξάρτηση και τις πελατειακές σχέσεις, και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα φαινόμενα διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Νίκος Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι η χώρα απέδειξε τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι έχει δημοσιονομική πειθαρχία. «Η δημοσιονομική πειθαρχία ασκείται με την ελεύθερη βούληση των πολιτών δια των κυβερνήσεων τους», σημείωσε.

Για τη ψήφο των Ελλήνων εκτός επικράτειας, τόνισε ότι πρέπει να εξειδικευθεί η ρύθμιση, ώστε να βοηθάει και όχι να απομακρύνει την δημοκρατία. Όπως είπε, «πρέπει να προσέξουμε αν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό διατηρούν κάποιους δεσμούς με τη χώρα, και αν έχουν συμμετοχή στα πράγματα αυτοί που ψηφίζουν και επηρεάζουν με τη ψήφο τους την πολιτική κατάσταση, ή αν δεν υφίστανται τις συνέπειες».

♦ Ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, θα τοποθετηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή Αναθεώρησης, η οποία θα συνεχίσει την συζήτηση επί της ίδιας ενότητας των άρθρων.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.