Το θλιβερό «φαινόμενο – Αυγενάκης»

Έχουμε δει περιπτώσεις και περιπτώσεις να περνούν από υπουργικές θέσεις και δη στον Αθλητισμό, που είναι και το αντικείμενο μας. Αυγενάκης δεν έχει περάσει ξανά όμως.

Αφήνουμε έξω πως επί των ημερών του, έγινε ατζέντα του υπουργείου, η ατζέντα της διοίκησης συγκεκριμένης ΠΑΕ. Μπορεί να έχει συμβεί και στο παρελθόν. Μην τον αδικούμε. Δεν πρωτοτυπεί, στη χώρα που ζούμε.

Βεβαίως η μοναδικότητα της περίπτωσης Αυγενάκη είναι στο γεγονός πως όλοι θεωρούσαν βέβαιο με το που έγινε γνωστός ο διορισμός του, πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το …φαινόμενο – Αυγενάκης λοιπόν, ήρθε την Πέμπτη το βράδυ και κατέθεσε… στη ζούλα, μια τροπολογία μέσα στην οποία επιχειρούσε να επεκτείνει τον χρόνο που θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή στον αθλητισμό καταδικασμένοι παράγοντες.

Να πρέπει να επικυρωθεί και στον τρίτο βαθμό η καταδίκη τους, για να αποβληθούν. Αντί να κοιτάξει να διορθώσει το μπέρδεμα που επέτρεψε αρκετά πρόσφατα σε καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό παράγοντα να έχει αθλητική δραστηριότητα, ήρθε να… το κατοχυρώσει και να το επεκτείνει.

Πρόσθεσε σειρά φωτογραφικών διατάξεων, για να επιτρέψει υποψηφιότητες στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες με το ως τώρα νομικό πλαίσιο ήταν παράνομες. Όλες, έχουν συζητηθεί ως «αιχμές του δόρατος» της επιχειρούμενης παρέμβασης του, σε αθλητικές ομοσπονδίες.

Και ικανοποίησε στο τέλος κι εκείνους που είχαν ενοχληθεί σφόδρα και μια αλλαγή του νομικού πλαισίου που πέρασε πέρσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα ταυτόχρονης μετοχικής παρουσίας σε στοιχηματική εταιρεία και σε αθλητική ανώνυμη εταιρεία.

Όλα αυτά με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ ο ίδιος έχει πει και το επανέλαβε και σήμερα, πως επίκειται η κατάθεση πλήρους αθλητικού νομοσχεδίου.

Το «φαινόμενο -Αυγενάκης» αφού επί 48 ώρες έγινε ο χαμός με την απίστευτη διάταξη που πήγε να περάσει για τους καταδικασμένους παράγοντες, εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής σαν να μη συνέβη τίποτε από αυτά.

Με ένα tweet παρουσίασε αλλαγές που φανερά προήλθαν μετά από τις οξύτατες αντιδράσεις, ως δεδομένες από την αρχή! Κι επιχείρησε να τις καρπωθεί τις αλλαγές κιόλας! Ενώ όλοι γνωρίζουν πως επιβλήθηκαν… από τα πάνω.

Αλλά δεν σταμάτησε εδώ το «φαινόμενο – Αυγενάκης». Εμφανίστηκε σήμερα (Δευτέρα) στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο… έβαλε μέσα τελευταία στιγμή την τροπολογία του.

Κι ενώ τα πυρά είχαν πέσει ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πριν και μετά την εμφάνισή του, τι έκανε ο Αυγενάκης; Μίλησε για πέντε ολόκληρα λεπτά. Επανέλαβε το περιεχόμενο του προκλητικού tweet, είπε πως δεν υπάρχει καμιά φωτογραφική διάταξη στην τροπολογία του, χωρίς να εξηγήσει καν πως το αιτιολογεί αυτό. Και στη συνέχεια ξεπέρασε κάθε όριο, λέγοντας πως όλα γίνονται καθαρά και με δημοσιότητα.

Όλα αυτά είναι ζήτημα να χρειάστηκε δύο λεπτά για να τα πει. Μετά τι έκανε; Επίθεση στην ΕΠΟ για την επικείμενη άρση της υποψηφιότητας του Ηρακλείου για τον τελικό του Europa Conference League. Τώρα τι δουλειά είχε αυτό με την τροπολογία του, μόνο ένα «φαινόμενο» σαν τον ίδιο, μπορεί να το ξέρει ….

Ο Αυγενάκης είπε πως όλα έγιναν καθαρά και δημόσια, για μια τροπολογία που έγινε γνωστή, μόνο και μόνο επειδή έπρεπε αναγκαστικά να κατατεθεί. Όμως χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμιά συζήτηση κι ενώ – το λέμε ξανά- ο Αυγενάκης καταθέτει οσονούπω αθλητικό νομοσχέδιο.

Σχεδόν απ΄όλους όσοι τοποθετήθηκαν σήμερα στη Βουλή, αρνητικά για την τροπολογία, επισημάνθηκε αυτό.

Μια τροπολογία που είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από την πεντάλεπτη εμφάνιση του Αυγενάκη, δεν υπήρξε κανείς από το κόμμα του που να επιχείρησε σε τοποθέτηση του στο Κοινοβούλιο να την υπερασπιστεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας απέφυγε να αναφερθεί σε αυτή… Παρά το γεγονός πως ήταν στη δυσάρεστη θέση, να είναι εκείνος… που τα άκουγε, το απέφυγε.

Το «φαινόμενο – Αυγενάκης» έδειξε βέβαια την προσήλωση του, στις αρχές της διαφάνειας και του διαλόγου, αλλά και το πόσο ασφαλής νιώθει για να υπερασπιστεί αυτή την τροπολογία, με το να φύγει αμέσως μετά την ομιλία – express. Tι κι αν ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις γι’ αυτήν… Ο αρμόδιος υφυπουργός την είχε κάνει με χίλια… Δεν ήταν εκεί, για να απαντήσει στα ερωτήματα. Όπως το είπε ακριβώς: «Καθαρά και δημόσια όλα». Έχει δίκιο. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται… Καμιά εξήγηση δεν χρειάζεται.

Φαινόμενο σίγουρα. Αλλά θλιβερό..

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.