Η «μοναχικότητα» της Αθήνας τρομάζει τους Συμμάχους – Οι ασκήσεις, η βύθιση του «Έβρος» και τα τελεσίγραφα

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Όταν φτάσουμε στην καθαρά ένοπλη σύγκρουση, ναι, είναι πολύ πιθανό να είμαστε μόνοι μας αλλά μετά βεβαιότητας δεν μπορώ να σας το πω. Σήμερα οι Συμμαχίες δεν είναι εμφανείς, ούτε οι διπλωμάτες κηρύσσουν πόλεμο. Θα είμαστε μόνοι μας, αλλά εάν έχουμε κάποιον δίπλα μας, εμφανώς ή όχι, είναι καλοδεχούμενος», τάδε έφη Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταγράφει αυτή την άποψη. Πρώτος την είχε εκφράσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και τότε είχε προκληθεί σεισμός. Όμως, όλοι κατάλαβαν ότι ο ολιγόλογος Ναύαρχος εννοούσε κάθε λέξη κι η φράση ήταν περισσότερο περιεκτική από οποιαδήποτε άλλο κάλεσμα… πολέμου.

Το «είμαστε μόνοι μας» δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, αυτοπεποίθηση για την έκβαση οποιασδήποτε πρόκλησης, υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και το κυριότερο, αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε κάθε τι που μας ανήκει χωρίς αυταπάτες. Το «μόνοι μας» σημαίνει ότι δεν λογαριάζουμε καμία βοήθεια για να υπερασπιστούμε τα του οίκου μας, ότι δεν θέλουμε κανέναν αυτόκλητο ή επίδοξο σωτήρα. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανείς «σωτήρας» όταν έλθει η ώρα των διαπραγματεύσεων μόνοι μας θα ορίζουμε την τύχη μας, όποια κι αν είναι αυτή. Αλλά κανείς δεν θα αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς.

Τα παραπάνω τα έχει καλά υπ’ όψιν του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ποτέ δεν μίλησε για συμμάχους που θα σπεύσουν να βοηθήσουν. Όσοι τον έχουν ζήσει χρόνια, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των πύρινων δηλώσεων, αλλά ευθύς. «Πάντα ήμασταν λιγότεροι και πάντα καταφέρναμε αυτό για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι… Το έθνος είναι μεγάλο γιατί οι καρδιές των Ελλήνων είναι ατσάλινες και μεγάλες. (…) Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να μην πέσει κανένας άλλος. Να πέσουν αυτοί για την δικιά τους πατρίδα και να διατηρήσουμε εμείς την δικιά μας ελεύθερη και περήφανη» έλεγε στις 8 Δεκεμβρίου 2019, όντας Διοικητής 1ης Στρατιάς, από τα Ιωάννινα, σε τελετή στη μνήμη του εύελπι Σκαρλάτου Ρωσσέτη. Τότε είχε προσθέσει «Τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε και φωνάζουνε. Συνήθως σκυλιά που φωνάζουν δεν δαγκώνουν. Να είστε όμως σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι».

Αυτή την ετοιμότητα, πλέον, μετά τις τελευταίες ασκήσεις – ειδικά με την βύθιση του «Έβρος» στο Καρπάθιο Πέλαγος με τορπίλη και πυραύλους, την έχουν καταλάβει πολύ καλά οι «φίλοι» και «Σύμμαχοι» σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. Ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αλλά και τα κόμματα, συντάσσονται απόλυτα πίσω από αυτή την δήλωση. Η ενότητα και αποφασιστικότητα προκαλεί σοκ και δέος και η «μοναχικότητα» της Αθήνας τρομάζει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.