Χαρίτσης: Σκανδαλώδης η μη κοινοποίηση της λίστας των ΜΜΕ

Την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «να χειραγωγήσει και να εκβιάσει τα μέσα ενημέρωσης» στηλίτευσε για ακόμη μια φορά ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον τ/στ του IonianTV το βράδυ της Δευτέρας. «Η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει με 20 εκατ. ευρώ, εν κρυπτώ και χωρίς κριτήρια, μέσα ενημέρωσης ανύπαρκτα ή που δημιουργήθηκαν ακόμη και επί τούτου, μόνο και μόνο για να λάβουν τα κονδύλια», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε ψηφιακό μητρώο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο», αλλά «δυστυχώς όπως ανέδειξαν τα ίδια τα ρεπορτάζ, ορισμένα από τα σάιτ που χρηματοδοτήθηκαν δεν εντάσσονταν σε αυτό».

«Εξαρχής στηλιτεύσαμε τη σκανδαλώδη μεθόδευση της κυβέρνησης, κλιμακώσαμε το θέμα με ανακοινώσεις, δηλώσεις, ακόμη και με ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα πόσα σε κάθε μέσο. Και αυτό δεν το ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά όλη η αντιπολίτευση, τα ίδια τα ΜΜΕ, και η κοινωνία», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη. Τίθεται ζήτημα δημοκρατίας, γιατί τελικά ΜΜΕ εκβιάζονται από την κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν, και ζήτημα για τους ίδιους τους δημοσιογράφους, αφού στερούνται πόροι από πραγματικές επιχειρήσεις», τόνισε στη συνέχεια,, υποστηρίζοντας ότι «ως κριτήρια θα έπρεπε να είχαν οριστεί για τις επιχορηγήσεις ο αριθμός των εργαζομένων, η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, και η τηλεθέαση, καθώς και το 30% της συμμετοχής που αντιστοιχεί στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξει τα μέσα, όπως ήταν το σχέδιο μας για χρηματοδότηση του Τύπου. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να το ακυρώσει, και να επιβάλλει τη λογική ενίσχυσης των κολλητών και ημετέρων. Αυτό είναι η ταφόπλακα της ενημέρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος Τύπου υπενθύμισε ακόμη, ότι «προ δύο μηνών έστειλε επιστολή στο ΕΣΡ, στην οποία ζητήθηκε θεσμικά να διερευνήσει την μονομέρεια και την καταστρατήγηση του πλουραλισμού». «Δυστυχώς, μόλις προχθές το ΕΣΡ απεφάνθη ότι δεν χρήζουν διερεύνησης οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα, δεν γίνεται να μην το αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί φορείς», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης κατήγγειλε την «παλαιοκομματική λογική και τη λογική ενίσχυσης ημετέρων» που διέπει την κυβέρνηση και όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, άσκησε δριμεία κριτική στην αντικατάσταση του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ «το οποίο αγκαλιάστηκε από όλη την αυτοδιοίκηση», από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, με αποτέλεσμα να έχουν ‘παγώσει’ επί 11 μήνες τώρα κρίσιμα έργα τοπικών υποδομών και χωρίς μάλιστα «η κυβέρνηση να έχει εμφανίσει τη σύμβαση για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος». «Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στα τέλη του 2019 στο χαμηλό εικοσαετίας όσο αφορά στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε. Αναφέρθηκε, δε, και σε «καταγγελίες των ίδιων των δημάρχων για εταιρείες που υπόσχονται εντάξεις έργων, πριν καν δημοσιευθούν οι σχετικές προκηρύξεις από το αρμόδιο υπουργείο».

«Αυτός ο παλαιοκομματισμός στοιχίζει στις τοπικές κοινωνίες, σε θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κίνηση από την κυβέρνηση. Η ΝΔ γυρίζει το ρολόι του χρόνου σε λογικές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουμε», επισήμανε, τέλος.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.