Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αγνοεί τις αγωνίες των επαγγελματιών και των εμπόρων

Στην Ελλάδα η ύφεση ήρθε πριν από τον κορονοϊό και οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτηση που έκανε στη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ανησυχίες για το μέγεθος της ύφεσης εντείνονται, αν σκεφθεί κανείς την κατάσταση της οικονομίας από τις κυβερνητικές επιλογές της περιόδου 2012-2015.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», σημείωσε και αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παρατήρησε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη γενναιότητα απέναντι στις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες.

Ο στόχος είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση, επισήμανε και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ για επιδοτήσεις επιχειρήσεων, δανειοδοτήσεις με εγγυοδοσία του Δημοσίου, επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας, μείωση φορολογίας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων μίλησαν για τα προβλήματα ανά κλάδο που έχουν δημιουργηθεί, με κυρίαρχο αυτό της ρευστότητας.

Ο κλάδος της εστίασης δεν είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους από την «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» και άκουσε τα προβλήματα του κλάδου, που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά και πάγια ζητήματα που τους απασχολούν.

«Ο κλάδος της εστίασης δεν είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που όπως και ο τουρισμός συνέβαλε αποφασιστικά στην έξοδο από τα μνημόνια και έπρεπε σιγά-σιγά να αρχίσει η ανταπόδοση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του άρχισε πέρυσι αυτή την προσπάθεια με τη μείωση του ΦΠΑ.

Επισήμανε ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει στήριξη στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με «ζεστό χρήμα», όχι όμως στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε «άτολμες» τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στις επιχειρήσεις, πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους, μερική κάλυψη (40%) του μισθολογικού κόστους, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με προϋπόθεση τη διατήρηση και όχι την αναστολή ή περικοπή των θέσεων εργασίας, μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Επίσης, να υπάρξουν εγγυοδοτήσεις για πιο εύκολο δανεισμό, είπε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε πως «οι Τράπεζες δεν παίζουν τον ρόλο που πρέπει να παίζουν στην πραγματική οικονομία».

Τόνισε πως τα μέτρα για την εστίαση πρέπει να ληφθούν τώρα, γιατί αν ληφθούν μετά από δυο μήνες, στην επόμενη συνάντηση θα κάθονται απέναντι του κάποιοι άλλοι.

Τόσο στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, όσο και με την «Πρωτοβουλία Εστίασης» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τα θέσει στην αυριανή ομιλία του στη Βουλή.Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές, Γιάννης Αμανατίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και στελέχη του κόμματος.

Ο Αλέξηγς Τσίπρας έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αγνοεί τις αγωνίες των επαγγελματιών και των εμπόρων, των εργαζομένων και των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και το lockdown, σήμερα, ακολουθώντας τη στρατηγική της αδράνειας, βυθίζει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Ο #ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να προτείνει ουσιαστικές λύσεις για την αναγκαία και άμεση στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, μέσα από το σχέδιο #ΜένουμεΌρθιοι. #Θεσσαλονίκη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.