Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές

«Αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ευχαριστώντας όλους τους Έλληνες για τις προσπάθειες που έχουν μέχρι στιγμής καταβάλει.

«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.
Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί, και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, o πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην αρχή της επιδημίας υπήρχε ένα δίλημμα μεταξύ προστασίας της υγείας και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» καθώς «όσο πιο γρήγορα προστατευθεί η δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάκαμψη», όπως είπε.

Όσον αφορά στην απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση επειδή αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.

«Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε και επεσήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

«Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μία περαιτέρω αναβολή στην επαναλειτουργία θα ενέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν προέρχονται από εύπορα νοικοκυριά.

Αναφερόμενος στην κρίση του προηγουμένου Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ακαριαίες αποφάσεις και διαβεβαίωσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πολιτική μαζικών εισροών. Η προστασία των συνόρων μας και των ευρωπαϊκών συνόρων είναι ένα κεκτημένο».

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί «μεταξύ 5% και 10%»».

Αρκετές ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στον Σωτήρη Τσιόδρα για τον οποίο μεταξύ άλλων είπε: «Δεν έχει πλέον νόημα να βγαίνει καθημερινά και να κάνει ενημερώσεις. Αλλά  θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος».

Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην κοίτη του Έβρου απάντησε:

«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι αξιοσημείωτο», μίλησε δε για τεχνικά ζητήματα που πάντα λύνονταν σε τεχνικό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει συνοριακή διαφορά», πρόσθεσε αλλά εξήγησε ότι «υπάρχει νευρικότητα της Τουρκίας με αφορμή τη δημιουργία του φράχτη. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι δεν είναι στο επίπεδο το οποίο θα ήθελε «και όχι με ευθύνη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν ανέφερε ότι αυτοί είναι διπλωματικοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε, τέλος, κάθε σενάριο για ανασχηματισμό και εκλογές, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.