ΗΠΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ απελευθέρωση των ανηλίκων μεταναστών

Το μέτρο που προέβλεπε εκτενείς ελέγχους των στοιχείων όλων των ενηλίκων που ζουν μαζί με προσωρινούς ανάδοχους ανηλίκων μεταναστών ακύρωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό την ταχύτερη απελευθέρωση των παιδιών από τα κέντρα υποδοχής όπου μετάγονται αρχικά.

Το υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανατίθεται η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, ανέφερε την Τρίτη ότι τερματίζει την πολιτική λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους ενήλικους που ζουν μαζί με τους προσωρινούς ανάδοχους προστάτες, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο, αφού αύξησε τον χρόνο που οι ανήλικοι παραμένουν στα κέντρα υποδοχής χωρίς να αποφέρει ιδιαίτερες επιτυχίες.

Ο αριθμός των ανήλικων μεταναστών σε κυβερνητικά κέντρα υποδοχής διογκώθηκε, φθάνοντας τους 14.700 μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει την κράτηση ανηλίκων ή εφήβων μεταναστών μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατά συνέπεια όσοι ανήλικοι συλλαμβάνονται αφού περάσουν τα σύνορα χωρίς κάποιον από τους γονείς τους, ή κάποιον προστάτη τους από νομική σκοπιά, παραδίδονται έπειτα από λίγο καιρό σε προσωρινούς προστάτες τους, ανάδοχες οικογένειες στις ΗΠΑ.

Κατόπιν, τα παιδιά αυτά υποχρεούνται να εμφανιστούν ενώπιον των ειδικών δικαστηρίων που είναι αρμόδια για μεταναστευτικές υποθέσεις για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από την απέλαση.

«Αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να βρίσκονται στα σπίτια τους με τους γονείς τους. Η κυβέρνηση είναι απαίσιος γονιός», σχολίασε η Λιν Τζόνσον, επικεφαλής της διεύθυνσης Ανηλίκων και Οικογενειών, στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

«Διαπιστώνουμε ότι οι επιπλέον έλεγχοι δεν πρόσθεσαν τίποτα στην προστασία ή την ασφάλεια των παιδιών», εξήγησε η ίδια.

Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ανήλικων μεταναστών λένε ότι οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες, ειδικά στις δακτυλοσκοπήσεις, είναι ο λόγος που τόσα πολλά παιδιά κρατούνται από τις αρχές.

Ακόμη ένας λόγος, προσθέτουν, είναι πως οι πληροφορίες για τους ανάδοχους προστάτες των ανήλικων κοινοποιούνται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για την επιβολή του νόμου σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Αυτό φοβίζει τους συγγενείς και τους ωθεί να μη διεκδικούν την αναδοχή των παιδιών, εξηγούν.

Στο εξής θα γίνεται λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων μόνο των ίδιων των αναδόχων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE, υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας) ανέφερε πως περίπου το 80% των δυνητικών ανάδοχων στους οποίους έγιναν έλεγχοι τους πέντε μήνες ως τον Νοέμβριο ζουν στις ΗΠΑ χωρίς άδεια. Η ICE διευκρίνισε πως η ανταλλαγή των δεδομένων οδήγησε σε 170 συλλήψεις.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.