Το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων και οι ημερομηνίες – ορόσημο

Με την προϋπόθεση ότι η καμπύλη του Απριλίου δεν θα αλλάξει επί τα χείρω σε σύγκριση με την καμπύλη του Μαρτίου και οι περιορισμοί θα συνεχίζουν να τηρούνται τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό και από τον ίδιο αριθμό πολιτών σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων, για την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου.

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

«Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε τον Απρίλιο την πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι o στόχος μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, ότι χρειάζεται προσοχή, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης και εκτίμησε ότι «ο Μάιος μπορεί να είναι ο μήνας που θα δούμε φως στο τούνελ».

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία, συγκριτικά με την μετρημένη αισιοδοξία που εκπέμπουν κάθε απόγευμα οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. Υπάρχει όμως ακόμα μεγάλη ανησυχία για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και κυρίως για το αν οι πολίτες τηρήσουν τους περιορισμούς και αυτό το Πάσχα δεν υπάρξει έξοδος. Αν αυτό λειτουργήσει, τότε ημέρα ανακοινώσεων, μπορεί να είναι και η Δευτέρα 27 Απριλίου. Όχι ανακοινώσεις για άρση των περιορισμών, αλλά ανακοινώσεις για το πότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των αποκλεισμών, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή που αναφέραμε από χθες: την Δευτέρα 4η Μαΐου.

Αυτήν την ώρα υπάρχουν μόνο συζητήσεις για το σχεδιασμό της άρσης των περιορισμών και όχι αποφάσεις. Θεωρείται λογικό, αλλά δεν είναι οριστικό, ότι τα σχολεία – για παράδειγμα – που ήταν το πρώτο περιοριστικό μέτρο ευρείας κλίμακας δεν θα είναι αυτά που θα προηγηθούν στον σχεδιασμό άρσης των περιορισμών. Μάλλον η άρση θα αφορά πρώτα τις μετακινήσεις και την αγορά. Δηλαδή θα επιτραπεί πρώτα η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και θα ανοίξουν τα μαγαζιά – με αυστηρά μέτρα ασφαλείας για ένα διάστημα – και θα ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.