ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΠΟΙΕΣ απ’ τις εξαγγελίες στα «κίτρινα γιλέκα»

Στην ακύρωση κάποιων απ’ τα μέτρα που ανακοίνωσε στα μέσα Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, προκειμένου να κατευνάσει τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», σκοπεύει να προχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές. Αιτιολογία, όπως αναφέρουν, ότι δεν είναι πια απαραίτητα, μετά την ακύρωση της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, καθώς σήμερα το γαλλικό κοινοβούλιο επικύρωσε το πάγωμα του φόρου μέχρι το 2022.

Στο μεταξύ, κι ενώ σήμερα ο Μακρόν εγκαινιάζει αυτό που έχει αποκαλέσει «μεγάλη εθνική διαβούλευση», τα «κίτρινα γιλέκα» προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις στα διόδια προκαλώντας ταλαιπωρία στις μετακινήσεις, αλλά και φθορές σε διόδια και ραντάρ καταγραφής της κυκλοφορίας

Ξεκινά η  «μεγάλη διαβούλευση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με πολλά μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, προκειμένου, όπως εξήγησε χθες, να «οριστικοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν» οι κανόνες αυτής της εθνικής δημόσιας συζήτησης και να τους ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Οι λεπτομέρειες της «μεγάλης διαβούλευσης», που θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου, παραμένουν προς το παρόν ασαφείς.

Τέσσερα μεγάλα θέματα (οικολογική μετάβαση, φορολογία, οργάνωση του κράτους, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών) έχουν οριστεί για τις συνομιλίες αυτές κατά τις οποίες μπορεί να θιγεί και το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο μια διεκδίκηση έχει σαφώς κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων»: το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ή λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Εντουάρ Φιλίπ έχει δηλώσει κατ’αρχήν υπέρ του δημοψηφίσματος αυτού, αλλά «όχι υπό οποιουσδήποτε όρους».

Πυρπόλησαν διόδια

Φωτογραφία αρχείου | (AP Photo/Bob Edme)

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε καταλήψεις σε διόδια και πυρπόλησαν ορισμένα εξ αυτών.

Η μεγαλύτερη εταιρεία που διαχειρίζεται τα διόδια στη Γαλλία, η Vinci Autoroutes, ανέφερε πως κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε περίπου 40 σημεία του δικτύου της και ότι αρκετοί κόμβοι αυτοκινητόδρομων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ιδίως στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.

Τα διόδια του Μπαντόλ, ανατολικά της Μασσαλίας, υπέστησαν ζημίες από τη φωτιά που έβαλαν οι διαδηλωτές χθες τη νύχτα και ο αυτοκινητόδρομος Α50 έκλεισε, εξήγησε η Vinci.

«Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, καθώς προσεγγίζουν τις πύλες των διοδίων και τις ράμπες εισόδου και εξόδου των αυτοκινητοδρόμων λόγω της παρουσίας πολλών πεζών» τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία διαχείρισης των διοδίων.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές προκαλούν φθορές ή πυρπολούν εκατοντάδες ραντάρ καταγραφής της κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Ο ιστότοπος Radars-auto.com υπολογίζει ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 1.600 ραντάρ, σχεδόν το 50% του συνόλου των ραντάρ κυκλοφορίας στη Γαλλία, έχουν υποστεί ζημιές. Περισσότερα από 250 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η εταιρεία Vinci εκτιμά ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της θα στοιχίσουν «αρκετές δεκάδες εκατομμύρια» ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα χαμένα έσοδα, καθώς οι διαδηλωτές επιτρέπουν σε χιλιάδες οδηγούς να περνούν από τα διόδια χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

[related-articles]

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.