Μηταράκης: Μέχρι τέλη Μαρτίου φεύγουν 10.000 πρόσφυγες από νησιά

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ θα απελευθερωθούν από τις δομές φιλοξενίας 11.000».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές όσων έχουν πάρει άσυλο, και την διακοπή της οικονομικής τους στήριξης.

«Η κυβέρνηση έχει και στρατηγική και σχέδιο, και εντός του 2020, το δύσκολο και μεγάλο αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Μηταράκης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης αυτοί που λαμβάνουν ακόμη παροχές ενώ δεν δικαιούνται, ανέρχονται στους 11.200 και πρόσθεσε ότι από αυτούς, οι 1.000 βρίσκονται ακόμη στα νησιά μαζί με άλλους 1.000 που είναι από το 2018.

Διαβεβαίωσε δε, ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μέσα στον Μάρτιο θα φύγουν συνολικά 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει συνολικά 6.174 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα έχουν φύγει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020, και σε αυτούς εντάσσονται και όσοι εισήλθαν παράνομα από την 1/3/2020».

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αμφισβήτησε τα νούμερα, κάνοντας λόγο για προβληματικά μαθηματικά του υπουργού Μετανάστευσης – και προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα ζητήσει κατάθεση εγγράφων στη Βουλή.

«Η Ελλάδα δεν προστατεύεται από το λαϊκισμό» αντέτεινε ο κ. Μηταράκης. «Δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές όταν έχουμε 11.000 κάτω από τα δέντρα, κι αν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές, εμείς δεν τη θέλουμε».

«Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και ενότητα, μέσα στο 2020 θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με αποφασιστικότητα αντέδρασε άμεσα και στην ασύμμετρη και ευθεία απειλή κατά των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος».

Ο κ Μηταράκης υποστήριξε ακόμα, ότι η χώρα συντεταγμένα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, με πάγια θέση της ότι τα σύνορα είναι κοινά». Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα με εμφατικό τρόπο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.