Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προσφυγικό: Γιατί δεν θέλει η κυβέρνηση

Στην έως τώρα τακτική της, να αποφεύγει την σύνοδο των πολιτικών αρχηγών επιμένει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το θέμα τίθεται με επιμονή από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Βασικός λόγος για την θέση αυτή είναι η κυβερνητική εκτίμηση ότι μια τέτοια κίνηση δεν έχει κάτι να προσφέρει στην παρούσα φάση στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων.

Θα υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωσή η εξήγηση αναφορικά με το για ποιόν λόγο η κυβέρνηση δεν προχωρά στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Αν και αναγνωρίζει τον εθνικό χαρακτήρα του προσφυγικού ζητήματος, όπως και την σημασία του θέματος δεν θεωρεί απαραίτητη την σύγκλιση του συμβουλίου. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση αρνείται την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και επισημαίνει ότι αυτό θα συμβεί με τον πλέον αναλυτικό και πρόσφορο τρόπο. Παραπέμπει μάλιστα στην ανακοίνωσή που εξέδωσε σύμφωνα με την οποία «με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει την Τετάρτη με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες σε  ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». Επίσης στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα επικοινωνήσει με τους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται και στη Βουλή των Ελλήνων για τον ίδιο λόγο καθώς και για να ζητήσει τη στήριξή τους στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης».

(Δεν υπάρχει λόγος για συμβούλιο αρχηγών, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλώνει όμως ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων) 

Γιατί αρνείται η κυβέρνηση

Από κυβερνητικής πλευράς φαίνεται να εκτιμάται πώς από μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με βάση τις θέσεις που έχουν καταθέσει τα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να προκύψει κοινό ανακοινωθέν, ή έστω μια σειρά δηλώσεων που να παραπέμπουν σε κοινή εθνική στρατηγική για το προσφυγικό ζήτημα και ευρύτερα. Ως εκ τούτου εκφράζεται ακόμη και . απορία σχετικά με το ποια είναι η χρησιμότητά της, πέραν του να καταδείξει τις διαφωνίες των κομμάτων. Στοιχείο που επισημαίνεται θα είναι αξιοποιήσιμο από όσους αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας.

Πάντως δεν λείπουν και πληροφορίες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που αναφέρουν ότι μία σύσκεψη σε επίπεδο αρχηγών θα έδινε το έναυσμα για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στον «λαϊκισμό» χωρίς εξηγήσεις για το ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές. Πάντως αντίστοιχα είχε αιτιολογηθεί η επιλογή αυτή της κυβέρνησης και την περίοδο που η Τουρκία προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Τέλος να σημειωθεί ότι από κοινοβουλευτικές πηγές της Ν.Δ επισημαίνεται ότι στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως έχει γίνει έως τώρα και πιθανότατα θα επαναληφθεί σε περίοδο όμως που δεν θα καταγράφεται ένταση όπως αυτή των τελευταίων ημερών.

(Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Αρχηγών που συνεδρίασε τον Ιούλιο του 2015) 

Η αντιπολίτευση

Αξίζει να θυμίσουμε ότι για το ζήτημα  του συμβουλίου των πολιτικών αργηχγών το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχολιάσει πως η κυβέρνηση «επί επτά μήνες, δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού. Ακόμα και τις τελευταίες αυτές κρίσιμες ημέρες, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει σε διάλογο, εξαντλείται σε ύβρεις και χυδαιολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω “κύκλων” του κόμματος του».

Επίσης το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση της προέδρου του, Φώφη Γεννηματά σημειώνει πως «η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία».Από την πλευρά του ΚΚΕ, δεν τίθεται θέρμα σύγκλισης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε όμως διαφαίνεται ότι σε μία τέτοια περίπτωση το ΚΚΕ θα αρνούνταν να συμμετάσχει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.