Η στιγμή που όλα σου γυρνά μπούμερανγκ…

Είναι πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι με το όπλο της επικοινωνίας η σημερινή κυβέρνηση θα μεσουρανούσε, δυστυχώς για αυτούς έπεσαν έξω, γιατί η πράξη απέδειξε ότι η επικοινωνία δεν αρκετή για να καταφέρει μία κυβέρνηση όχι μόνο να υποστηρίξει το έργο της, αλλά και να κερδίσει αυτό που είναι το κυρίως ζητούμενο, την υποστήριξη της κοινωνίας.

Την λογική αυτή την χρησιμοποίησε ως αντιπολίτευση κατά κόρον για να επιτεθεί στην προηγουμένη κυβέρνηση και να της προκαλέσει φθορές, πράγμα που το κατάφερε, όχι βέβαια στον βαθμό που επιθυμούσε, γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι η τωρινή αντιπολίτευση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ενός εξαιρετικά μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μας.

Σήμερα χρησιμοποιεί ξανά τους ιδίους μηχανισμούς για να στηρίξει το οποίο έργο της, αλλά και για να καλύψει όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, τα σοβαρά προβλήματα που έχει εκθέτοντας την ανεπανόρθωτα όχι μόνο σε όσους την ψήφισαν αλλά και στο σύνολο του λαού. Με μόνο 7μηνες στην εξουσία έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, να έχει στο ενεργητικό της μια απίστευτη φθορά σχεδόν σε όλη την επικράτεια, εκεί όμως που χτυπά κόκκινο στην κυριολεξία, είναι πρώτα από όλα στην βόρεια Ελλάδα, όπου υποσχόντανε να καταργήσει ή να μπλοκάρει την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία σήμερα όχι μόνο την στηρίζει αλλά υπερθεματίζει και υπέρ της, φτάνοντας στο σημείο να εκλιπαρεί και όσους δεν συμφωνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εισδοχή στην ένωση της πρώην FYROM, σημερινής Сјеверна Македонија. Λογικό είναι λοιπόν με τέτοια κολοτούμπα όσοι στηρίχθηκαν πάνω της για το συγκεκριμένο θέμα, να αισθάνονται όχι μόνο πληγωμένοι, αλλά και προδομένοι.

Αυτά από την βόρεια Ελλάδα, ας πάμε τώρα στα νησιά μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παράνομη μετανάστευση και το προσφυγικό. Εδώ η συμπεριφορά της κυβέρνησης κρίνεται όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά δυστυχώς και επικίνδυνη. Προχώρησε σε επιτάξεις εκτάσεων, τις οποίες ξόρκιζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και αποβίβασε ολόκληρο στρατό από ΜΑΤ για να επιβάλλει την απόφαση της στους νησιώτες, λες και πήγαινε να καταλάβει εχθρικό έδαφος, για να αντιμετωπίσει τους κάτοικους των νησιών που δεν συμφωνούν με την δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά τους, με αποτέλεσμα να βγουν στα κάγκελα.

Τα κλειστά κέντρα (κάτ’ ουσία φυλακές) θα αντικαταστήσουν τις Ανοικτές Δομές Υποδοχής, θα είναι χώροι κράτησης για διάστημα έως και 36 μηνών για όλους ανεξαιρέτως που φθάνουν στα νησιά (οικογένειες, έγκυες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και όλες τις ευάλωτες ομάδες), θα συνυπάρχουν μέσα τους δηλαδή, Σύριοι, Αφγανοί, Πακιστανοί, από το Ζαΐρ το Κονγκό και εγώ δεν ξέρω από πού αλλού. Εδώ γεννιέται μια εύλογη απορία, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους φυλετικές, κοινωνικές, εθνοτικές και άλλες διαφορές. Επανειλημμένος έχουμε ακούσει στις ειδήσεις, για μαχαιρώματα μεταξύ τους και για βιασμούς. Έλεος, αν αυτά γίνονται σε ανοικτές δομές τι θα συμβεί σε κλειστές, μπορούμε να το σκεφθούμε;

Αν σκοπός της σημερινής κυβέρνησης είναι να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους να αλλήλοφαγωθούν μεταξύ τους και έτσι να λύση το μεταναστευτικό ειλικρινά λυπάμαι, γιατί αυτή η σκέψη δεν εκφράζει, ούτε τον ελληνισμό, ούτε την ορθοδοξία. Τα κλειστά κέντρα, εκτός του ότι είναι απάνθρωπα και δημιουργούν αδιέξοδα, παραβιάζουν και τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, για αυτό και η ΕΕ δεν έχει δεχτεί να τα χρηματοδοτήσει. Το κόστος κατασκευής και συντήρησης μεταφέρθηκε στον Εθνικό Προϋπολογισμό. Εδώ περιμένουμε οι ιθύνοντες πρέπει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για το πόση ακριβώς είναι η επιβάρυνση αυτή, γιατί τα χρήματα αυτά θα βγουν από την τσέπη μας.

Θα πει κανείς προτάσεις για την λύση υπάρχουν και χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγουν σε ακραίες καταστάσεις; Ναι, αλλά εδώ πρέπει να συμβάλλουν και οι υπόλοιποι της ευρωπαϊκής ένωσης που σφυρίζουν αδιάφορα και να αφήσουν τις εξυπνάδες για στήριξη σε μια χώρα (Τουρκία) που έχει εισβάλει σε ανεξάρτητο κράτος και κρατά με το ζόρι εδάφη και να κοιτάξουν να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά τους σύνορα, από τον κατακλυσμό προσφύγων που ήδη ανακοίνωσε και έχει βάλει σε εφαρμογή η τουρκική ηγεσία.

Ενώ θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν βάλει ένα φραγμό στην Τουρκία, η οποία επιτρέπει να μπαίνουν στο έδαφος της πολίτες από οιαδήποτε μουσουλμανική χώρα χωρίς να πληρώνουν βίζα, έτσι με ελάχιστα χρήματα έρχεται κάποιος από την άκρη του κόσμου στην γείτονα και από εκεί μεταπήδα στο πρώτο πρόσφορο Ευρωπαϊκό έδαφος, που λόγο θαλάσσης είναι η Ελλάδα.

Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι η Τουρκία άνοιξε τις στρόφιγγα των παράνομων μεταναστών και προσφύγων αποσύροντας την ακτοφυλακή της. H πατρίδα μας είναι αυτή που θα δεχτεί τα πρώτα κύματα αυτών των ανθρώπων, που θέλουν μεν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα εγκλωβιστούν θέλοντας και μη στην Ελλάδα.

Αν λέω, αν η σημερινή ηγεσία θέλει να προστατεύσει την χώρα από την πλημμυρίδα εκατομμυρίων ατόμων που δεν θα ξέρει τι να τους κάνει, έχει τις έξης λύσεις:
1)Αποχώρηση της Ελλάδος από την συνθήκη του Δουβλίνου,
2) Έξοδο από την Σέγκεν,
3)Χορήγηση έγγραφων σε όλους ή σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα (είναι η πλειοψηφία) και να πάνε σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα θέλουν.

Μπορεί αυτές οι λύσεις να είναι αρεστές, καλές ή κακές, αλλά δεν είναι απάνθρωπες. Από την άλλη πάλι να μοιράσεις δίκαια το βάρος της προσφυγικής κρίσης μέσα στην ίδια σου την χώρα είναι λύση; Ειδικά όταν αυτούς που λες ότι θες να κράτησης δεν το επιθυμούν; Όπως και να το κάνουμε τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους μαντρώσεις σε μια χώρα αν οι ίδιοι δεν το θέλουν.

Και να μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό, που έφερε το σημερινό αδιέξοδο, ότι η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο το ξαναΐδρυσε, επιβεβαιώνοντας στην πράξη και πάρα της περί του αντίθετου διαβεβαιώσεις της, ότι ήταν πανέτοιμη για να κυβερνήσει, δυστυχώς ήταν εγκληματικά απροετοίμαστη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και τελικά αποδεικνύεται ότι όταν στηρίζεις την πολιτική σου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μόνο, αυτό έρχεται στιγμή που σου γυρνά μπούμερανγκ.

Γιώργος Βενετσάνος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.