Κόψτε τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία

ΚΙΝΗΣΕΙΣ αποτροπής γίνονται από τη Λευκωσία ενόψει της εξαγγελίας της κατοχικής Τουρκίας να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επιστολή που έχει στείλει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε τους ηγέτες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Σημειώνεται συναφώς ότι τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συνάντησε προχθές στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά. Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, στις επιστολές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται «στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης».

ΑΥΤΕΣ οι πρωτοβουλίες έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα της ενημέρωσης για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή από την κατοχική Τουρκία. Παράλληλα, όμως, στέλνει το μήνυμα πως αυτή η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί ανενόχλητα. Πρέπει να αντιμετωπίσει τη διεθνή αντίδραση. Να έχει κόστος η Άγκυρα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι και τόσο εύκολο εγχείρημα, καθώς πολλά και διαφορετικά συμφέροντα λειτουργούν αποτρεπτικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να γίνονται κινήσεις αποτροπής και προσπάθειες να πεισθούν οι ισχυροί του διεθνούς σκηνικού και διεθνείς οργανισμοί να ενεργοποιηθούν.

ΕΙΝΑΙ άποψή μας πως από την τουρκική επιθετικότητα δεν επηρεάζεται μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα. Επηρεάζονται και χώρες της περιοχής αλλά και κράτη που έχουν ισχυρή επιρροή στο διεθνές γίγνεσθαι. Θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουν την κατοχική Τουρκία ως απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

ΥΠΑΡΧΕΙ και ένα ακόμη εργαλείο πίεσης, το οποίο χρησιμοποίησε ως προειδοποίηση η Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε. «ότι σε ενδεχόμενες ενέργειες είτε της Τουρκίας είτε των Τουρκοκυπρίων να προχωρήσουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε εποικισμό, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα». Αυτό θα πρέπει να αφορά και το κατοχικό καθεστώς (προκύπτει και από την τοποθέτηση του Προέδρου). Πρόκειται για μια προειδοποίηση η οποία εάν υλοποιηθεί θα προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Για να γίνει, ωστόσο, η προειδοποίηση πράξη θα πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα το έδαφος. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει το θέμα να τεθεί ως θέμα στην ατζέντα και να τύχει επεξεργασίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτή η προειδοποίηση θα πρέπει να αιωρείται συνεχώς πάνω από την κατοχική Τουρκία, η οποία θα πρέπει να γνωρίζει το κόστος που θα έχει σε περίπτωση που θα προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών της για την Αμμόχωστο. Και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το όπλο μόνο για την Αμμόχωστο αλλά για όλες τις έκνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης.

philenews

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.