Τα… δώρα της Παρλί στον Παναγιωτόπουλο – Τι περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επισκέπτεται στις 9:30 το πρωί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Όπως έχουμε ήδη γράψει στο enikos.gr, τρία είναι τα κυρία θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συζητήσεων:

  • Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, με την ενίσχυση της παρουσίας γαλλικών πλοίο σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
  • Η υπόθεση υποστήριξης των ελικοπτέρων NH-90 και η παραλαβή ακόμη έξι, που εκκρεμεί.
  • Η υπόθεση των φρεγατών Belhara.

Σε ότι αφορά το θέμα με τις φρεγάτες η ελληνική πλευρά περιμένει τις προτάσεις της Γαλλίας και κυρίως τι λύσεις έχει να αντιπροτείνει στο θέμα της χρηματοδότησης. Οι Γάλλοι δεν διακρίνονται για την χρηματοδοτική τους ευελιξία και αυτή τη στιγμή καλούνται να κάνουν την υπέρβαση και να μπει το γαλλικό δημόσιο ως εγγυητής στην χρηματοδότηση απόκτησης των φρεγατών. Οι Γάλλοι εμφανίζονται επίσης δυσκίνητοι και σε ότι αφορά το ζήτημα διαμόρφωσης των φρεγατών βάσει των επιταγών του Πολεμικού Ναυτικού ζητώντας επί της ουσίας να επωμιστεί η Ελλάδα το σύνολο των μετατροπών και ανάπτυξης των εν λόγω πλοίων, με την Γαλλία να έχει το δικαίωμα ναυπήγησης εν συνέχεια πλοίων ίδιας διαμόρφωσης χωρίς να έχει πληρώσει ούτε ευρώ για την εξέλιξη τους.

Όσο κι αν έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες επί το θετικότερο για την συνάντηση – και ορθώς – το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η κ. Παρλί έρχεται με διάθεση και… δώρα να πάει την σχέση αυτή πολλά βήματα πιο μακριά.

Κατά τα λοιπά, πληροφορούμαστε ότι μεταξύ άλλων από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα έχει μεταφερθεί το αίτημα η Γαλλίδα υπουργός να συναντηθεί και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.